Can Torres
Perafita

C. de Dalt, 3. Nucli urbà de Perafita. Perafita

Jordi Compte i Marta Homs

Can Torres està situada a la meitat nord del nucli urbà de Perafita, als peus de la carretera BP-4653, anomenada passeig de Sant Agustí al seu pas per la població, just a tocar del trencant que comunica amb les masies de la Roca, Casanova de la Roca, cal Mirot, etc.
    Es tracta d'una casa de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer i segon pis bastit amb murs de maçoneria de pedra completament arrebossats i amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
    La façana principal, orientada al sud-oest, conté una finestra emmarcada amb pedra bisellada, un portal emmarcat amb pedra bisellada i llinda monolítica d'arc rebaixat on hi ha la data de 1787, amb una creu intercalada, i dues finestres, una de les quals de majors dimensions, emmarcades amb pedra treballada. Al primer pis hi ha quatre finestres balconeres, les dues de l'esquerra emmarcades amb pedra bisellada, una de les quals amb la data de 1804 amb una creu intercalada a la llinda, i les dues de la dreta amb emmarcament arrebossat i pintat imitant carreus. A nivell de segon pis hi ha quatre finestres.
    La façana sud-est conté una porta i un finestral a la planta baixa, tres finestres balconeres al primer pis, tres finestres al segon pis i un òcul sota teulada, totes les obertures amb l'emmarcament arrebossat i pintat imitant carreus.
    La façana nord-est conté un cos adossat que arriba fins al nivell de segon pis, formant diverses eixides i terrasses. A banda i banda del cos s'observen diverses obertures amb l' emmarcament imitant carreus.
    La façana nord-oest conté un cos adossat de planta semicircular a nivell de planta baixa on hi ha grans finestrals. També a la planta baixa hi ha un finestral, al primer pis hi ha tres finestres balconeres, dos de les quals donen accés a la petita terrassa que forma el cos adossat, al segon pis hi ha tres finestres i sota teulada un òcul, totes les obertures amb l'emmarcament arrebossat i pintat imitant carreus.