Carrer Lesmes Ruiz
Premià de Mar

Carrer Lesmes Ruiz

Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Text refós 2010
    diversos propietaris
    Jordi Montlló Bolart

Carrer paral·lel a la línea de costa delimitat a llevant pel carrer de l'Eixample i a ponent pel carrer de Francesc Moragas. Està constituït per una filera de cases de cós amb la façana principal orientada a migdia. Aquestes cases entre mitgeres són de planta rectangular i consten de planta baixa i pis amb la coberta de teules àrabs a dues aigües i el carener paral·lel a la façana principal. Les façanes es generen a partir d'una disposició simètrica mitjançant dos eixos de verticalitat, que es defineixen a la planta baixa amb una porta d'accés i una finestra lateral i a la planta pis per dues obertures. Amb el temps cada casa ha afegit o substituït elements segons la moda del moment, sense un criteri unitari; però tot i així, el carrer manté una notable homogeneïtat.

Les cases de cós són l'element arquitectònic i urbanístic més singular i característic de Premià de Mar; configura el caràcter i idiosincràsia paisatgística i urbana del municipi, a partir del qual, cap enfora, es configura tota la trama urbanística; i cap endins, es configura el caràcter i el microcosmos de la quotidianitat premianenca. El nom de cós ve del llatí cursum, que vol dir peça de terra estreta i allargada que serveix per edificar-hi una casa. Per tant, la casa de cós és aquella casa construïda en un cós. La dimensió característica del cós és l'amplada, fixada durant els segles XV i XVI en funció de la llargada de les bigues de fusta per a obtenir una correcta resistència en l'edificació de masies i cases urbanes. Mentre les masies, majoritàriament seran de tres cóssos, les cases en tindran un. La casa de cós és l'habitatge unifamiliar propi de molts pobles del Maresme. A Mataró s'ha estudiat amb detall (Salicrú: 1989) i d'aquest treball se'n poden extrapolar dades pel cas que ens ocupa de Premià de Mar. Aquesta tipologia es configura a inicis del segle XVII, es consolida durant el segle XVIII i, perdura, amb canvis fins la primera dècada del segle XX.