Casa carrer Sant Antoni
Premià de Mar

Carrer Sant Antoni, 29

Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Text refós 2010
    Jordi Montlló Bolart

Casa de cós, de planta rectangular que fa cantonada amb el carrer Francesc Moragas per la façana de llevant i per la façana de ponent delimita el pati de Can Roura. Consta de planta baixa i pis i té un pati amb un safareig a la part septentrional. La coberta és de teules àrabs a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal. La façana principal, orientada a migdia, es genera a partir d'una disposició simètrica mitjançant dos eixos de verticalitat, que es defineixen a la planta baixa per una porta d'accés més gran del que és costum i una finestra amb reixa, a l'eix esquerre. Les dues obertures són d'arc escarser i la porta conserva l'emmarcament en pedra treballada. A la planta pis, hi ha dues finestres amb llinda amb persianes enrotllables. Conserven els ampits, brancals i llindes de pedra granítica treballada. La finestra de l'eix de la porta és més gran. El parament de la façana és un estucat llis sense cap mena d'ornamentació addicional, coronat amb una cornisa. En algunes cases d'aquest carrer es conserva la porta original del comptador d'aigua quan l'any 1928 es va municipalitzar el servei de subministrament d'aigua.

Les cases de cós són l'element arquitectònic i urbanístic més singular i característic de Premià de Mar; configura el caràcter i idiosincràsia paisatgística i urbana del municipi, a partir del qual, cap enfora, es configura tota la trama urbanística; i cap endins, es configura el caràcter i el microcosmos de la quotidianitat premianenca. El nom de cós ve del llatí cursum, que vol dir peça de terra estreta i allargada que serveix per edificar-hi una casa. Per tant, la casa de cós és aquella casa construïda en un cós. La dimensió característica del cós és l'amplada, fixada durant els segles XV i XVI en funció de la llargada de les bigues de fusta per a obtenir una correcta resistència en l'edificació de masies i cases urbanes. Mentre les masies, majoritàriament seran de tres cóssos, les cases en tindran un. La casa de cós és l'habitatge unifamiliar propi de molts pobles del Maresme. A Mataró s'ha estudiat amb detall (Salicrú: 1989) i d'aquest treball se'n poden extrapolar dades pel cas que ens ocupa de Premià de Mar. Aquesta tipologia es configura a inicis del segle XVII, es consolida durant el segle XVIII i, perdura, amb canvis fins la primera dècada del segle XX.

AGUADÉ i BENET, Abdon i CODINAS i GARCIA, Josep (1992). La casa de cos de Premià de Mar. Inèdit. Arxiu Museu de l'Estampació de Premià de Mar. SALICRÚ i PUIG, Manuel (1989). La casa de cós de Mataró, dins de Fulls del Museu Arxiu de Santa Maria, núm. 35. Mataró, pàgs.. 10- 30.