Carrer sant Antoni
Premià de Mar

Carrer sant Antoni

Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Text refós 2010
    diversos propietaris
    Jordi Montlló Bolart

El carrer Sant Antoni és un dels primers carrers de Premià de Mar, és paral·lel a la línia de costa i està delimitat a llevant pel carrer del Nord i, a ponent, pel carrer de la plaça i la plaça de l'Ajuntament. A l'alçada del número 9, fa un retranqueig i s'estreny el pas. La tipologia pròpia de les cases d'aquest carrer és la casa de cós, que es conserven molt bé en els números 1 a 9, 29, 57, 63, 65 i 67. Tot i que amb algunes diferències fruit del moment de construcció o reforma que han patit cada cas. En el número 57 es veu el model més primigeni i simple; la resta són evolucions de la primera casa de pescador. La característica del primer urbanisme és la seriació d'uns elements que es van repetint en cada casa, que es construïren de forma seriada. Aquests elements són, en aquest ordre, l'hort, carrer, casa, pati i, en algun cas, androna. Per tant, a nivell general, les construccions més antigues són les que tenen la façana orientada a migdia. Destaquen les ja referides, però, en el cas d'aquest carrer, també hi ha cases destacables amb la façana orientada al nord. Són els casos de Can Carrandai (núm. 38), les cases dels núms. 40, 30 i 28. En moltes cases d'aquest carrer es conserva, a la façana, la porta original del comptador d'aigua quan l'any 1928 es va municipalitzar el servei de subministrament d'aigua.

MORAGAS i BOTEY, Salvador (1983). Onomàstica premianenca (VI), dins Butlletí de l'AECC, núm. 13. Museu Municipal de Premià de Mar, pàg. 4.