L'Amistat
Premià de Mar

  Maresme
  Carrer Sant Antoni, 62

  Coordenades:

  41.49006298614895
  2.359188738738865
  446508
  4593359
  Número de fitxa
  08172 - 11
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1902
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL
  BCIL (Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Text refós 2010)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si (IPA 8867)
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Premià de Mar (plaça de l'Ajuntament, 1; Premià de Mar)
  Autor de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Edifici completament reformat per adequar-lo a les necessitats actuals, però que s'ha mantingut la façana i l'estructura de l'edifici original, que era de planta quadrada amb quatre pilars rodons que estructuren la planta en tres crugies iguals i amb la coberta plana. La façana principal està orientada al nord i té una composició simètrica en els tres cossos que la formen. En el cos central es defineix l'entrada, amb la porta amb llinda amb un fris decorat amb motius florals i, en el centre, l'any 1902. Està coronat per una cornisa suportada per dos tríglifs als costats. Damunt la cornisa motllurada una decoració flamígera amb fulla d'acant central. Per damunt es pot llegir "Centre Amistat Obrera" i a sobre un ull de bou. En els cossos laterals, s'obren dos parells de finestres amb llinda amb guardapols semicirculars amb ornamentació floral. El parament és un esgrafiat de carreus posats a portell, amb sòcol i recreixements a l'entorn de les obertures i a les cantonades i amb separacions entre les crugies i a mitja alçada. El coronament és triangular en la crugia central.

  També es coneixia amb el sobrenom de Can Seixanta.

  Amb el nom de "Centre de l'Amistat Obrera", l'any 1892 un grup de 60 premianencs creen una societat de caràcter recreatiu i de mutu auxili. Aquesta entitat neix amb la intenció de procurar la possibilitat de gaudir d'un lloc d'oci als socis i als seus familiars, així com de millorar-ne la formació i proporcionar-los una certa cobertura sanitària. Amb aquestes inquietuds va incorporant poc a poc, noves dependències fusionades amb altres entitats, per tal de proporcionar uns millors serveis als socis. L'edifici actual va ser construït per etapes; l'any 1902 es construeix la sala cafè i l'any 1906 s'aprova la construcció de la sala ball i teatre. L'any 1916 es compra una casa veïna per ubicar-hi la biblioteca. L'any 1966 es completen les obres de reforma de la sala gran dotant-la d'una pendent que correspon als requeriments de sala cinema i teatre. Actualment s'està reformant en la seva totalitat per encabir-hi un nou edifici que tindrà un aforament per a 400 persones i permetrà acollir tota mena d'espectacles com ara teatre, activitats musicals o d'àmbit social i Cívic.

  ANDREU, Pep i CRUZ, Marga (2009). Modernisme al Maresme. L'arquitectura entre dos segles. Edició: Marga Cruz. Barcelona , pàgs. 238 - 245. BATLLE, Enric i ROIG, Joan (2001). Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic, ambiental i històric. Ajuntament de Premià de Mar. GODÀS PÉREZ, Eulàlia (2008). Els renoms de Premià de Mar. Treball de 2n de batxillerat. IES Serra de Marina. Premià de Mar. Inèdit. VILARDELL, Àlex (1988). Premià de Mar. Dins l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya. Barcelona.