Patronat Social Premianenc Premià de Mar

Maresme
Carrer Reverend Parareda, 26

Coordenades:

41.48954
2.35795
446404
4593302
08172-12
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
Modernisme
XIX-XX
Bo
Legal
BCIL (Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Text refós 2010)
Si (IPA 8899)
Fàcil
Social
Privada
Arquebisbat de Barcelona (C. Del Bisbe, 5; Barcelona)
Jordi Montlló Bolart

Edifici de planta rectangular de planta baixa lliure amb escenari elevat i dos pilars per l'amfiteatre. Coberta de fibrociment a tres aigües.
La façana principal, orientada a ponent, té una disposició simètrica de tipus modernista, defugint les línies rectes i utilitzant la sinuositat i línies corbes, que tenen la seva màxima expressió en les dues portes de la planta baixa, pràcticament emmarcades dins una motllura continuada amb l'obertura de l'antiga taquilla al mig. Aquesta sinuositat també es defineix en el coronament de la façana.
Destaca ,a l'alçada de la planta pis, una tribuna poligonal amb vitralls de colors groc, verd i blau . A cada costat de la tribuna hi ha sengles finestres amb esgrafiats a la part superior.

Entitat creada l'any 1928 per mossèn Josep Paradera Sala amb el nom de Patronat Social Catòlic, gràcies a la donació de Dolors Cisa, viuda Puig. Fins l'any 1971 va mantenir-ne la propietat i, aquell any, la cedeix al Bisbat. Després adoptà el nom de Patronat Catequístic i, finalment, Patronat Social Premianenc.
En els seus inicis, els infants del poble podien anar a la representació del diumenge si anaven a catequesi.
Després de la guerra es va instal·lar provisionalment com església, mentre es feien obres a l'església parroquial.
A nivell social, durant el nacional catolicisme, fou aixopluc d'entitats locals culturals com els Amics de l'Art Pessebrístic, els Amics de la llengua catalana o els Amics de la Sardana.
L'any 1957 apareix la publicació informativa de l'entitat el "Guía", fins l'any 1971. Tot seguit apareix la revista rauxa, ara amb el nou nom de Patronat Social Premianenc.
Al llarg dels anys hi ha actuat Pere Tàpies, Joan Isaac, Jaume Cisa, Tete Montoliu, Lluís Llach, Elèctrica Darma.

CISA MATALLANA, Judit (2001). Patronat Social Premianenc. Treball de recerca. IES. Serra de Marina. Premià de Mar. Inèdit.