Carrer d'en Ramon Morera Copons

Anoia
Carrer de Ramon Morera, 08289
A la banda de migdia del nucli urbà, entre el carrer d'Àngel Guimerà i el riu Anoia
422m

Coordenades:

41.63633
1.5178
376550
4610461
08071-127
Patrimoni immoble
Obra civil
Modern
Contemporani
Popular
XVIII-XXI
Bo
Inexistent
Fàcil
Social
Privada
Diversos propietaris
Adriana Geladó Prat

Carrer de traçat rectilini i poca longitud situat a l'oest del nucli urbà de la vila. La via enllaça amb el carrer d'Àngel Guimerà, a llevant, i amb el riu Anoia, a ponent. Està pavimentat, sense voreres i presenta un traçat planer que a la part de ponent acaba en baixada cap al riu. Actualment, el vial està delimitat per tanques d'obra a banda i banda, que delimiten solars desocupats, jardins i horts, exceptuant la banda de llevant. En aquesta part del traçat, el carrer està delimitat pels dos edificis que formen cantonada amb el carrer d'Àngel Guimerà (la Barraca i cal Jover, ambdós bastits a principis del segle XX). A ponent, en canvi, destaca la fàbrica de teixits de Ramon Morera com única construcció edificada.

El naixement del carrer d'en Ramon Morera està relacionat amb l'ampliació arquitectònica produïda vers el sud de la vila a partir del segle XVIII. El carrer estaria situat a la banda de ponent de l'antic camí ral d'Igualada a Calaf i Prats de Rei, posteriorment transformat en el carrer Major, i finalment en el d'Àngel Guimerà. Antigament, la zona es caracteritzava per ser una zona d'horta situada entre el riu Anoia i el nucli urbà. El fet que el carrer estigués obert a ponent, prop del riu, va afavorir la instal·lació d'industries i algun dels serveis de la població. Així doncs hi havia l'antic escorxador, una fàbrica de teixits i el transformador d'electricitat que subministrava corrent a la població. El nom fa referència a l'empresari del tèxtil Ramon Morera, impulsor de la indústria a Copons. La seva fàbrica de teixits elaborava roba per fer matalassos amb la màquina jacquard acoblada als telers. La fàbrica, originària de finals del segle XIX, va estar en funcionament fins a la dècada dels anys 80 del segle XX.

CLUB ESCOLAR 3C (1998). "Carrer d'en Ramon Morera". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 6, p. 2. Copons. Plànol urbà / Guia d'interès. Copons: Ajuntament de Copons, 2000.