Carrer d'en Pere Palomas
Copons

  Anoia
  Carrer de Pere Palomas, 08289
  Emplaçament
  A la banda de migdia del nucli urbà, entre el carrer de Ramon Morera i el de Vilanova
  423m

  Coordenades:

  41.63625
  1.51829
  376590
  4610451
  Número de fitxa
  08071-126
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII-XXI
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Privada
  Diversos propietaris
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Carrer de traçat rectilini i poca longitud situat al sud del nucli urbà de la vila. Està pavimentat, amb voreres baixes en ambdós costats i un traçat planer El carrer enllaça amb el carrer de Ramon Morera, a l'oest, i amb el carrer de Vilanova, a llevant. La via està delimitada per cases a banda i banda, tot i que a ponent està delimitada pels jardins de les dues darreres construccions. Les cases que conformen el carrer presenten una tipologia similar: plantes rectangulars, distribuïdes en dos i tres pisos i amb algunes obertures emmarcades en pedra i datades dins del segle XVIII. Cal destacar que alguns d'aquests edificis reconstruïts durant la primera meitat del segle XX (la Unió).

  El naixement del carrer d'en Pere Palomas està relacionat amb l'ampliació arquitectònica produïda vers el sud de la vila durant el segle XVIII. De fet, l'obertura d'aquesta via respon a la necessitat d'enllaçar el nou carrer de Vilanova amb la resta del nucli urbà. El carrer estaria situat a la banda de ponent d'aquesta via i de l'antic camí ral d'Igualada a Calaf i Prats de Rei. La zona es caracteritzava per ser una zona d'horta principalment, tot i que no es descarta l'existència d'alguna construcció auxiliar prèvia. Pere Palomas i Tomàs, fill de Copons i emigrant a l'Argentina, tornà a la vila enriquit a principis del segle XX. Fou el promotor l'any 1918 de la portada del subministrament elèctric a Copons i el creador de la fàbrica de ciment ràpid, gràcies a l'explotació de les pedreres del terme, sobretot a la zona del Morinyol.

  CLUB ESCOLAR 3C (1998). "Carrer d'en Pere Palomas". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 6, p. 2. Copons. Plànol urbà / Guia d'interès. Copons: Ajuntament de Copons, 2000. MUÑOZ, Natàlia (2005). "Renoms de Copons: El carrer de Pere Palomas". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 20, p. 16.