Carrer de Santa Anna 4-6
Granollers

Al nucli antic de Granollers

II aC. - XX dC
    Desconeguda
    Restes ja destruïdes
    BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Àrea arqueològica núm. 49. Protecció de tipus VIII: Àrees arqueològiques. (Fitxa carrer Santa Anna núm. 4).
    CCAA 18520
    0768014DG4006E0001KI
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

Restes arqueològiques aparegudes al subsòl de dues cases adjacents al carrer de Santa Anna: la número 4 (restes d'època romana) i la número 6 (restes medievals i posteriors).

En motiu de les obres que s'efectuaren per la construcció d'un nou edifici al número 4 del carrer l'arqueòleg Josep Estrada va trobar-hi una canalització d'aigua d'origen romà, orientada de nord a sud i que segons el mateix autor tenia entre 20 i 30 cm d'amplada. També va recollir un fragment de ceràmica d'època romana. Les troballes es van fer a la part posterior del solar, prop del carrer de la Constància. Cal recordar que al carrer de la Constància s'hi han localitzat també restes de construccions i de canalitzacions romanes (jaciments del carrer de la Constància i del carrer de la Constància II).

D'altra banda, amb motiu de els obres de re-fonamentació de l'edifici situat al carrer Sant Anna número 6 l'any  2005 s'hi va fer una intervenció arqueològica preventiva. Es van realitzar set sondejos, dels quals cinc van resultar positius. Van permetre documentar sis estructures, entre les quals un mur que podria ser de la segona meitat del segle XIV i començaments del segle XV, un altre mur podria ser més antic que l'anterior, un altre mur podria ser d'època moderna i altres estructures (dipòsit, un mur i una claveguera) d'època contemporània. Les estructures es van desmuntar.

Jaciment documentat per Josep Estrada l'any 1988.

La casa número 4 segons Garcia-Pey s'anomena can Senalla (GARCIA-PEY, 1990).

L'any 2005 es va realitzar la intervenció arqueològica preventiva a la casa número 6 dirigida per Albert Castellà (de l'empresa Estrats).

ESTRADA i GARRIGA, Josep (1993). Granollers a l'antiguitat. Granollers; Tarafa, Editora de Publica-ciones, S.L. Revista Vallès.

GARCIA-PEY, Enric (1990). "Recull onomàstic de Granollers: Motius, topònims, nomenclatura", a Estudis de Granollers i del Vallès Oriental, Núm. 3, Granollers, Ajuntament de Granollers.

TENAS BUSQUETS, M. (1999). "El nucli romà de Granollers: l'aportació de les restes funeràries", a IX Memorial Joan Camps, Associació Cultural de Granollers.

VILA BONAMUSA, Lluís (2001). Pla especial de protecció del Patrimoni Històric-Arquitectònic de Granollers. Patrimoni arqueològic. Granollers. Document administratiu.