Carrer de Sant Jaume
Granollers

    Vallès Oriental
    Carrer de Sant Jaume
    Emplaçament
    A la zona d'eixampla de Granollers
    142

    Coordenades:

    41.60594
    2.2856
    440471
    4606272
    Número de fitxa
    08096 - 244
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Diversos
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo

    Aquest carrer forma part de l'eixampla granollerí, en la seva part desenvolupada cap el cantó Oest del nucli medieval, entre aquest i la Riera. Les cases construïdes entre finals del segle XIX i el primer terç del segle XX eren edificis senzills, habitats majoritàriament per obrers que treballaven a les grans fàbriques que es trobaven al mateix carrer. Estaven construïdes entre mitgeres, de planta baixa, o de planta baixa i pis, generalment amb una eixida posterior per al pou i safareig. Pel que fa al seu aspecte, n'hi ha que encara recorden una tipologia popular, al costat d'altres que presenten una fesomia més urbana. En alguns casos s'hi poden veure elements decoratius, com balustres ceràmics o d'altres, seguint les modes estètiques del moment. Al costat dels edificis d'habitatges també n'apareixen altres de tipologia industrial, corresponents a fàbriques de diversos sectors.

    Els elements inventariats han estat els següents: números SENARS: 13 (can Salarich), 15, 19, 21, 23, 25, 27, 29, 31, 33, 45, 47, 49, 91, 101, 103, 109.

    Números PARELLS: 42, 48 (can Salarich), 50, 54, 56, 58 (edifici industrial, fassina Muntanyà), 60 (edifici industrial, ca l'Isidre), 104, 136, 138.

    A la cantonada amb el carrer de Sant Josep hi ha un conjunt de dos lledoners.

    Els lledoners (celtis australis) que es troben al punt d'encreuament amb el carrer de Sant Josep són dos exemplars que es van traslladar aquí a partir de la actuació urbanística del sector de l'església de Sant Esteve. Es trobaven en un petit solar a l'altre costat del carrer Sant Jaume, al costat de l'antiga muralla de Granollers i on segurament van néixer de forma espontània. L'operació de trasllat es va fer en dos torns un per a cada arbre, i no va ser gens fàcil, utilitzant una grua de grans dimensions. Núm. de catàleg 0046. Tenen una alçària de 1,30 m.

    Aquest carrer no s'explanà fins al 1899 (BAULIES, 1986b). Al final del segle XIX arribava només de la plaça de la caserna fins al vell camí del Molí dels Capellans, on hi havia la casa dels Passasserres. Un costat d'aquell carrer era la tàpia de la caserna, mentre que l'altre costat era ocupat per la fàbrica d'en Sagalès (can Jaume) i dues o tres cases més (GARRELL, 1960).

    ARBRES (2001). Arbres d'interès local de Granollers. Llista prèvia. Document mecanografiat Granollers.

    CATÀLEG D'ARBRES (1999) Catàleg d'arbres de Granollers (document mecanografiat). Granollers. Museu de Ciències Naturals "La Tela".

    BAULIES I CORTAL, Jordi (1986b) "La industrialització de la vila i la ciutat moderna", Estudis de Granollers i del Vallés Oriental, Núm. 1, Aproximació al medi natural i a la història de Granollers, pp. 65-76 Granollers: Servei Municipal de Cultura.