Casa del carrer Sant Jaume, 90
Granollers

Carrer de Sant Jaume, 90.

Possiblement 1930
    Residencial - productiu
    Jordi Piñero Subirana

Casa d’habitatges que ha conservat força integrament la tipologia constructiva originària, d’estil noucentista. Es troba emplaçada en cantonada entre els carrers de Sant Jaume i Fontanella.

És una edificació de planta rectangular que consta de planta baixa i primer pis, amb una remunta posterior al nivell de l’àtic que queda endarrerida i només és visible des del lateral. La façana principal, encarada al carrer Sant Jaume, presenta una composició prefectament simètrica, amb un eix de simetria que ve marcat per un petit acroteri que sobresurt a la part central d’una barana superior en forma de balustrada. A cada banda de l’eix trobem un mòdul idèntic, que a la primera planta és format per un balcó corregut central de dues obertures amb una finestra balconera a cada costat. Les obertures tanquen amb persianes de llibret, i les dels balcons tenen emmarcament blancs que contrasten amb el color actualment blau de la façana. Les baranes dels balcons són de fosa amb decoració. Tota la façana té una composició marcadament horitzontal, que queda reforçada per una potent cornisa motllurada a la part superior amb una franja a sota que incorpora els forats de ventilació.

A la planta baixa les obertures han estat adaptades amb finalitats comercials, mentre que la façana lateral que dona al carrer Fontanella sembla també molt transformada, possiblement en el moment que es va sobrealçar l’edifici amb la remunta.

L’eixample de Granollers es va configurar sobretot a la segona meitat del segle XIX. La carretera va substituir l'antic Camí Ral l'any 1848 i el ferrocarril va arribar el 23 de juliol de 1854. La segona línia de ferrocarril va arribar a Granollers el 1875. Fins al 1880 les edificacions s'estenien al sud pel carrer de Ricomà fins a la Creu de Palou, al nord fins la plaça de la Muntanya entorn a la fàbrica de la Font, i a Llevant, entre la nova carretera de Vic i l'antic traçat, i l'estació vella de França. Les línies paral·leles al nord i al sud es van iniciar entre 1862-63 amb la construcció de la fàbrica de Can Piñol i les primeres cases del carrer d'en Prim.

Pel que fa a aquesta casa en particular, segons dades del cadastre, hauria estat construïda l’any 1930.