Fàbrica del carrer Joanot Martorell, 86
Granollers

Carrer de Joanot Martorell, 86.

Possiblement 1930
    Jordi Piñero Subirana

Nau industrial d’una antiga fàbrica, emplaçada al carrer Joanot Martorell, que ha conservat la tipologia constructiva originària, amb un interessant treball de maó de vagues ressonàncies modernistes. Es troba al costat de la via fèrria de Vic i ja als afores de la ciutat.

És una edificació de planta rectangular que consta d’un sol nivell, amb coberta a doble vessant. La façana principal, que s’alinea en paral·lel al carrer, es caracteritza per un ritme de finestres agrupades en mòduls de dues. La meitat superior de la façana és obrada amb maó i la part inferior amb maçoneria, a pedra vista. Cada grup de dues finestres és separat per un pilar adossat de maó. Les finestres tenen els angles superiors de forma esglaonada, de manera el separador que queda entremig simula una espècie de pilar amb capitell. En una posició descentrada hi ha el portal principal, de forma rectangular. A la part superior tant el portal com les finestres presenten arcs escarsers cecs de descàrrega.

El mur capcer de ponent, que dona a un pati tapiat, és fet de maçoneria i tan sols presenta una porta simple.

La formació del barri de l’Estació del Nord es va veure afavorida pel desenvolupament de les instal·lacions ferroviàries de la línia carbonera que comunicava amb les mines de Sant Joan de les Abadesses. Tot i que els primers projectes d’aquesta línia es remunten al 1840, no es va fer efectiva fins el 1876 (Vic) i 1880 (Sant Joan de les Abadesses). L’estació del Nord es va inaugurar el 1886. Per aquest sector hi passava també la carretera de Caldes. I l’actual carrer Joanot Martorell abans era la carretera de Ribas. Entre els edificis construïts al començament de la seva urbanització s’hi van instal·lar diverses indústries.

Pel que fa a aquesta nau fabril en particular, segons dades del cadastre, no sempre del tot fiable, s’hauria construït l’any 1930.