Carrer de les Travesseres, 32
Granollers

Visigot
    VI-VIII
    Desconeguda
    Les restes es trobaven en un estat regular, i foren destruïdes en la construcció de l'edifici.
    Jordi Piñero Subirana

Part d’una necròpolis d’època visigoda (entre els segles VI i VIII) que es va documentar en una excavació feta l’any 2008 al solar de la casa número 32 del carrer de les Travesseres. Es troba en un entorn on ja hi ha documentats un bon nombre d’enterraments que tenen una cronologia imprecisa, tal vegada d’època tard-romana o visigoda. És l’anomenada Necròpolis Nord, situada entorn de la via romana que anava cap a Ausa (Vic) i que transcorria per l’actual carrer de Catalunya. Les sepultures excavades en aquest jaciment són de fosa simple o en cista. Es creu que es tractaria d’una àrea d’enterrament d’una població rural i poc cristianitzada, que encara mantindria rituals pagans. La pobresa dels aixovars trobats i l'absència de materials ceràmics fan pensar que es tractaria d'una població de majoria indígena hispanoromana barrejada amb elements de població visigoda.

L’excavació va consistir en la realització de diversos sondejos. En el sondeig número 4 es van evidenciar dues tombes afectades per construccions posteriors. No es van excavar, però es tractava de dues fosses simples. També es va documentar una possible sitja amb material ceràmic dels segles I-III dC.

En el sondeig número 8 es van trobar tres estructures funeràries. La unitat funerària número 3 constava d'una caixa del tipus cista elaborada a base de pedres i fragments de maons i teules. La fossa era de planta rectangular. Contenia les restes en mal estat d’un infant (10-12 anys) i s’hi va trobar una sivella de cinturó de bronze. L'enterrament número 4 era una fossa simple de planta ovalada, parets rectes i fons còncau. Hi havia enterrat un infant entre 6 i 8 anys. La Unitat funerària 5 estava formada per una fossa de planta rectangular, secció cúbica i fons pla sobre la qual es construí una caixa amb material constructiu. Hi havia les restes d'un infant d'entre 5 i 6 anys.

L’any 2008 es va portar a terme una intervenció arqueològica preventiva sota la direcció d’Esther Medina Guerrero, de l’empresa Àtics. Va ser motivada per unes obres de reforma de la finca que ocupa el número 32 del carrer de les Travesseres. Al costat de la finca hi ha els límits de la vil·la romana de Granollers. Així mateix, el jaciment es troba en una àrea d’enterraments que s’ha qualificat com a Necròpolis Nord.