Carrer de la Mura
Súria

XII-XXI
    Restaurat amb el Poble Vell
    BCIL 5236-I. Aprovació definitiva comissió urbanisme 21/01/2003
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Està porxat en la seva major part (PIÑERO, TOMASA, 1998) formant un dels carrers pintorescs del Poble Vell. Uneix el portal de Manresa amb la Bateria, constituint l'eix de comunicació entre aquests dos punts. Presenta una àmplia balconada que ofereix una magnífica visió de la part baixa de Súria. És el camí natural que dona accés al nucli antic (CASTELLANO, MASSANA, REGUANT, 1983).

Com per la resta del conjunt del poble vell, no existeix pas ningú element fiable de datació de totes les seves estructures constructives, manques d'un seriós estudi que ofereixi una seqüència cronològica de les mateixes. Per la recreació d'un ambient del començament del segle XX en aquest lloc, es transcriu la descripció de caire literari que Salvador Perarnau fa en una de les seves obres: "la Mura és un dels indrets que estimo més del món; hi tinc els records més bells de la meva infantesa i quan l'anomeno encara em bat el cor. / És un tros de muntanya argilenca que s'uneix al penyalar que aguanta el poble vell. Un corriol arriscat puja d'una embranzida fins a mitja muntanya i respira, fent un torniol, per reprendre l'impuls d'una pitrada fins a dalt. A dalt hi ha un carreró de quatre cases, unes voltes medievals, úniques potser a Catalunya, i tot seguit la plaça vella del poble vell. Aquest tros de muntanya, aquest carrer i aquestes voltes, tot plegat és el poblet de la Mura. De petits hi passàvem per anar a l'escola. (..) El castell era l'escola. En ple estiu, quan passàvem per la Mura, al bat del sol s'aixecava un eixam de mosques que gairebé ens ofegava. La Mura té també les seves mosques. / En aquell temps la part alta del poble era mancada d'aigua i les dones pujaven cap a la Mura -antiga muralla del castell-, amb el càntir ple damunt l'espatlla o bé al maluc (..) (PERARNAU, 1976)

CASTELLANO, A.; MASSANA, I.; REGUANT, J. (1983) Súria. Km. 0, Súria. PERARNAU CANAL, Salvador (1976) Retrats viscuts. Contes inèdits, Col. Plectre, Barcelona, Ed. Dalmau.

PIÑERO, Jordi, TOMASA, Eudald (1998) Pla Director del Poble Vell de Súria. Ajuntament de Súria. Transversal Produccions Culturals. Assessorament de Jordi Padró. Diputació de Barcelona. Servei de Recursos Culturals. Àrea de Cultura. Oficina de Patrimoni Cultural.