Portal de Manresa / Cal Marçal
Súria

Restaurat amb el Poble Vell
    BCIL 5238-I. Aprovació definitiva comissió urbanisme 21/01/2003
    Ajuntament de Súria, C/ Ernest Solvay, 13, 08260-SÚRIA
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Pujada que marca el final del carrer de Sant Sebastià pujant des del raval de Sant Jaume i la zona de Santa Anna. Dona pas al Poble Vell podent anar pel carrer de la Mura cap a la Bateria o bé cap a la Plaça Major. Conserva l'empedrat original del carrer de grans lloses de pedra que servien per a que els carros traginers no rellisquessin en la pujada. Al costat esquerra hi ha cases, però a la dreta es troba un alt marge folrat amb pedra, dins del qual s'endevina l'estructura d'un brancal de porta forana.

Com per la resta del conjunt del poble vell, no existeix pas ningú element fiable de datació de totes les seves estructures constructives, manques d'un seriós estudi que ofereixi una seqüència cronològica de les mateixes. Fins el 1911, només hi havia dos accessos al Poble Vell, el del portal de Cardona, al Casinet, i el del portal de Manresa a cal Marçal (REGUANT, 1997).

CASTELLANO, A.; MASSANA, I.; REGUANT, J. (1983) Súria. Km. 0, Súria.