Cal Taó / Ca n'Alzina
Súria

XVII-XIX
    Restaurada en les campanyes de restauració del Poble Vell.
    BCIL 5237-I. Aprovació definitiva comissió urbanisme 21/01/2003
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

A la plaça Major destaca la façana de la casa de cal Taó o ca n'Alzina, una de les famílies més riques de Súria des del segle XVIII, com a mínim. És tracta d'un edifici entre mitgeres, de planta allargada, fruit de dues importants fases constructives o bé la fusió de dos habitatges diferents. La part més antiga i més interessant és el celler soterrani, de dimensions molt grans. En aquest lloc es conserven, les tines de la casa, amb les seves boixes, així com tot un seguit de botes congrenyades, una d'elles datada del 1695. En aquest mateix celler, el Sr. Manuel Plaza, té recopilada una interessant sèrie d'objectes de diversa procedència, com un carro de cal Belga, una roda de cal Xicana per a cal Sendra, un radiador "Roca" de la sèrie 1, un pic atacador per picar pedra a la via, una màquina de fer embotits de la carnisseria de Serra, d'entre altres molts. Conserva, en algunes dependències, el paviment original, fet amb grans lloses de pedra, com per exemple a l'habitació destinada a conservar l'oli on es troben les piques de pedra per a conservar-lo. La façana es interessant, presentant llegendes com la que diu: "ALABAT SIA LO SANT/NOM DE IESUS/JAUME ALZINA/ANY 1701". Resulta d'interès la cisterna, feta de carreus de gres, i els elements de reixeria forjada, així com la fornícula central al primer pis, que conserva al seu interior una imatge de Sant Josep. Aquesta presenta al seu interior, encara que malmès per una restauració abusiva, decoració pintada de gerros amb flors.

El seu interès simbòlic és important, ja que va pertànyer a una de les famílies més notables de Súria i ha estat sempre un edifici emblemàtic. (PIÑERO, TOMASA, 1998). D'entre altres elements d'interès, es é es guarden al seu interior els gegants de Súria.

Se sap que al segle XVIII la casa era propietat de la família Alzina, com ja s'ha dit, una de les més riques de Súria, que el segle XVIII, era propietària d'una fàbrica de paper, avui coneguda com la fàbrica vella. No es coneix la data primera d'erecció de l'edifici, encara que alguns elements porten a la consideració de que l'habitatge ja existís amb anterioritat al segle XVII. El celler correspon a un moment força antic, datable possiblement en el segle XVI. La resta de l'edifici fou aixecat a principi del segle XVIII, segons les inscripcions de les llindes: 1701, 1762 i 1703 (cisterna). Aproximadament a la meitat de la nau central de l'església del Roser es troba la "Sepultura de Ioan / Alsina y Marquillas / y dels seus feta lo / any 1764". Sobre la inscripció hi ha una calavera i sota la inscripció el símbol parlant de la família amb arrel. Segons informació oral, aquesta làpida segella l'entrada a una cambra hipogea on es troben, sembla que quatre nínxols, sense cap altre identificació. Als segles XIX-XX s'hi realitzaren els acabats de la façana (balcons i arrebossat dels carreus). En marxar els seus propietaris a residir a Barcelona es convertí durant molts anys en la seu del Centre Catòlic, fundat el 1890. Avui persisteix al costat del topònim d'Alzina, el de Cal Taó, fent al·lusió a la dedicació d'un dels seus propietaris.

CASTELLANO, A.; MASSANA, I.; REGUANT, J. (1983) Súria. Km. 0, Súria.

COTS I PORTÍ, M. Teresa; OBRADORS I PUIGDELLÍVOL, Rosa M.; PINZOLAS I GERMAN, Eduard (1991) El poble vell de Súria. Guia didàctica. Manresa: Ajuntament de Súria.

MADURELL I MARIMON, Josep Maria (1972) El paper a les terres catalanes: contribució a la seva història. Barcelona. Fundació Salvador Vives Casajoana. 2 v.

PIÑERO, Jordi, TOMASA, Eudald (1998) Pla Director del Poble Vell de Súria. Ajuntament de Súria. Transversal Produccions Culturals. Assessorament de Jordi Padró. Diputació de Barcelona. Servei de Recursos Culturals. Àrea de Cultura. Oficina de Patrimoni Cultural

VALLS I SUBIRÀ, Oriol (1970) Paper and watermarks in Catalonia = El Papel y sus filigranas en Catalunya. Amsterdam: The Paper Publications Society. 2 v.