La Bateria
Súria

Al final del carrer de la Mura
    Poble Vell

XIX-XXI
    Bo
    La intervenció de rehabilitació no ha estat gaire afortunada en aquest sector, desfigurant completament l'estructura original amb la imitació de l'obra primitiva amb l'afegit d'unes terrasses graonades que serveixen de mirador. (PIÑERO, TOMASA, 1998).
    Ajuntament de Súria, C/ Ernest Solvay, 13, 08260-Súria
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

El topònim segurament fa referència a un lloc fortificat on era emplaçada l'artilleria. L'indret és situat en el punt més estratègic, és a dir a l'angle sud-oest del recinte emmurallat, sobre la balcera que domina el pas del Cardener, representant un veritable mirador sobre el Cardener. Fins fa poc el sector de la Bateria constava d'una mena de terrassa de forma arrodonida que sobresortia lleugerament de la línia de muralla (es pot apreciar en les fotografies antigues) i que devia donar cabuda a alguna peça d'artilleria, en el moment de la seva utilització bèl·lica (PIÑERO, TOMASA, 1998)

Com per la resta del conjunt del poble vell, no existeix pas ningú element fiable de datació de totes les seves estructures constructives, manques d'un seriós estudi que ofereixi una seqüència cronològica de les mateixes. Ja s'ha apuntat abans, que l'origen del seu topònim deu provenir del fet de ser el probable emplaçament d'una defensa d'artilleria a les guerres carlines. Cal recordar que el 1838 el baró de Meer va fer fortificar la vila de Súria (REGUANT, 1982). Durant les tres guerres carlines del segle passat la vila de Súria, degut a la seva condició de vila fortificada, va ser escenari de diversos enfrontaments bèl·lics i seu de l'aquarterament de les tropes d'ambdós bàndols en diverses ocasions. El rei carlí Carles V va fer una breu estada a cal Quinquer. El castell es va reforçar per adequar-lo com a fortí, i al final de la primera guerra la vila va ser arrasada i cremada (PIÑERO, TOMASA, 1998)

CASTELLANO, A.; MASSANA, I.; REGUANT, J. (1983) Súria. Km. 0, Súria. PIÑERO, Jordi, TOMASA, Eudald (1998) Pla Director del Poble Vell de Súria. Ajuntament de Súria. Transversal Produccions Culturals. Assessorament de Jordi Padró. Diputació de Barcelona. Servei de Recursos Culturals. Àrea de Cultura. Oficina de Patrimoni Cultural