Carol
Montmajor

Sorba
    Al nord del molí de Sorba, a l'extrem del territori de la parròquia de Sorba tocant a Navès.

Cortés Elía, Mª del Agua

La casa Carol està situada en un lloc elevat respecte al seu entorn i per tant amb un domini visual important de la zona de Sorba. És una casa de planta formant angle recte degut a l'ampliació feta pel costat de ponent. El cos dret està format per dues crugies amb el baixos coberts amb volta de canó de pedra a plec de llibre i obertes a l'espai central. Al costat i perpendicular a aquest cos, s'aixeca el cos principal de la casa, de planta, pis i golfes, al que s'accedeix a travès d'una porta adovellada d'arc de mig punt que ha quedat tapada quasi totalment per les estructures superposades, com l'escala i la doble volta de canó. L'espai que queda en l'angle format per aquests dos cossos, s'ha tancat amb un mur i un cobert a modus de baluard. Tan sols una finestra exterior porta gravada la data, 1727; tot i que a la sala hi ha una llinda d'una porta amb la data 1686. Al mateix mur on s'obre la porta principal, orientada a l'est, hi ha l'encaix d'una premsa vertical de vi, de la que tan sols resta la llinda de fusta que porta incrita la data 1741.

Hi ha una llegenda que diu que al sud de la casa, i a prop de les tines, hi havia un turó des del que es veien set parròquies (Sorba, Pegueroles, la Torreta, Preixana, Navès, Lluelles i Fígols) i que en el lloc exacte on es veien havia enterrada una campana amb or i diners. Hi ha un tossal que els amos de la casa van cavar fa uns anys en busca del tresor i en el que tan sols van trobar un quants ossos de persona. És molt probable que aquest turó fou algun tipus d'enterrament, ja que a l'entorn hi ha moltes pedres planes que podrien haver-se utilitzat per tapar aquest possible sepulcre o cambra.

Des de l'any 982 Sorba era una possessió del monestir de Ripoll. Desconeixem les dades històriques d'aquesta casa ja que no s'ha trobat documentació refernt, però tenint en compte l'existència de tombes antropomòrfiques i tines excavades en la roca que són d'època medieval, és molt probable que aquest fou un lloc d'hàbitat important a l'edat mitjana i que possiblement hi haguès una casa forta o una torre de vigilància del camí que portava de Sorba a Sant Pare Vell i Lluelles. La casa va ser molt reformada entre finals del segle XVII i inicis del XVIII, agafant la fesonomia actual. La família actual té la casa des dels anys 20 del segle XX.

BACH, A. (2002). Montmajor i el seu comú. Ajuntament de Montmajor.