Les Cots de Correà / Sant Cosme i Sant Damià
Montmajor

Correà
    A la dreta de la carretera de Montmajor a Solsona.

Barroc
    XVI-XVII
    Cortés Elía, Mª del Agua

La casa Les Cots de Correà és una casa de grans dimensions que es troba ubicada a prop de l'antic camí Ral de Berga a Solsona i a prop de Sant Martí de Correà, en un lloc elevat. És una casa quadrada i molt massissa, amb planta, pis i golfes, coberta amb teulada a doble vessant amb el carener paral·lel a la façana principal de la vivenda que s'obre a migdia. La porta principal és adovellada d'arc de mig punt i amb dovelles grosses, i es troba tancada amb coberta al davant i una porta a modus de baluard. Hi ha una finestra al primer pis amb la llinda decorada amb una elegant motllura gòtica en forma d'arc carpanel amb una flor de llis a l'angle central. Està construida aprofitant una superfície rocosa sobre la que s'assenta l'edifici. La capella de Sant Cosme i Sant Damià es va construir recolzada a la casa pel costat de tramuntana, obrint-se la porta a la façana de ponent. Forma un conjunt molt ben compenetrat amb la casa ja que exteriorment tot sembla el mateix edifici. Hi ha un petit campanar d'espadanya amb un sol arc i una campana, situat al carener de la teulada sobre la porta de la capella. La porta de la capella és allindada i porta la data 1676, una creu i el crismó. El seu interior és molt senzill, cobert amb volta apuntada i actulament està enguixat. La única decoració és un petit altar de pedra i una pintura actual amb els dos Sants Metges. La casa té accès directe a la capella des de l'interior. A la façana es veu l'afegit de la capella i el mur de tramuntana és lleugerament entalussat.A la sala hi ha una llinda amb la data 1642.

Es celebra missa l'últim diumenge de setembre, cel·lebració dels Sants Metges.

Des del segle XI està documentat un castell amb la nissaga dels Currizani o Currida que tenien el castell i la senyoria del terme. Quàn s'extinguí la nissaga dels comtes de Berga (XII), els comtes i després els ducs de Cardona tenien el seu batlle al castell de Correà. Al segle XVIII la senyoria de Correà estava sota l'administració del Sr. Margarit Gible, marquès d'Aguilar. La casa de les Cots ja existia al 1553, ja que Gabriel Carts (Cots) surt esmentat al fogatge (IGLÉSIAS, 1979), però la capella va ser construida al 1676. Al 1849, Madoz diu que a Correà hi havia una capella dedicada a St Cosme i St Damià en una casa partic (MADOZ, 1845).

MADOZ, P. (1845). Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de ultramar. Madrid. IGLÉSIAS, J. (1979). El fogatge de 1553. Fundació Salvador Vives i Casajuana. Volum I. Barcelona.