Balielles
Montmajor

    Berguedà
    Balielles de Busa. Correà
    Emplaçament
    A la part nord-oriental de la serra de Busa. S'accedeix des de Llinars de l'Aigua d'Ora.

    Coordenades:

    42.1105285523249
    1.6718100967284149
    390192
    4662902
    Número de fitxa
    08132 - 143
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Modern
    Segle
    XII-XVII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Difícil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 44903DF0737N
    Autoria de la fitxa
    Cortés Elía, Mª del Agua

    Balielles és una finca forestal situada al peu dels cingles de Busa per la seva vessant nord. El conjunt format per la casa i la capella es troba en un lloc elevat respecte a l'entorn i amb molt bona visibilitat de la finca. La casa és d'estructura rectangular, amb planta, pis i golfes, teulada a dues vessants amb carener paral·lel a la façana principal que s'obre a llevant. La casa va ser construida en diferents fases. La més antiga, probablement dels primers segles de l'esdat mitjana i coincidint amb la documentació que cita la casa al segle XII, és una estructura tipus torre. La torres està construïda aprofitant un desnivell i recolçat a aquest; és un edifici de planta, dos pisos i golfes, construit amb bloc de pedra grossos i molt ben escairats i que havia tingut espitlleres a la planta baixa fins que es va obrir finestres més amples. A les golfes hi ha un seguit de forats alineats molt similars als que hi ha a la torres del molí de Querol. A aquesta estructura es va afegir un altre edifici que és dues vegades aquesta. Està estructurat en dues crugies perpendiculars a la façana que es repeteix en el pis. La porta principal,adovellada i d'arc de mig punt, es troba a la crugia de l'esquerra, de manera que queda centrada a la façana. La casa té capella dedicada a Sant Andreu i cementiri familiar. La família de Valielles s'ha fet càrrec de vigilar la boixeda i no ha permés que es tallès el bosc, per aquest motiu es conserven els boixos centenaris.

    El topònim Valielles, tan l'hem trobat escrit amb V com amb B, si bé el cognóm i la casa s'especifica amb B i el de l'enclavament amb V. En les escriptures antigues de la casa el topònim és amb V, Valieles, trobat per primera vegada l'any 1125 (BACH, 2002). Per arribar a la casa cal agafar una pista a la dreta just després de passar el pont de Llinars de l'Aigua d'Ora, després de l'entrada a aquest municipi del Solsonès. Es pot arribar també des de Sant Pere de Graudescales a travès d'una pista que travessa Bussa.

    És la única casa de l'enclavament de Balielles habitada ininterrompudament. Fa poc es va arreglar l'altra casa, Vilamala. L'enclavament de Valielles és documentat des de el segle XII (any 1125. BACH, 2002). La casa va passar a mans de l'actual família al segle XVII, possiblement el moment en que s'amplia. Tot i que pertany a Montmajor, físicament es troba dins els límits de Navès al Solsonès (Lleida). Es troba inclós dins l'Espai Natural d'Interès (PEIN) de la serra de Busa, Els Bastets, Lord.

    CLOTET, D. (2001). La vida a l'enclavament de Balielles. Berguedà Setmanal, 20 octubre 2001. Diari Regió 7. BACH, A. (2002). Montmajor i el seu comú. Ajuntament de Montmajor.