Cap-grossos de Perafita
Perafita

Nuclli urbà de Perafita. Perafita

XXI
    La Coordinadora. C. Major, 4. 08589. Perafita
    Jordi Compte i Marta Homs

Els cap-grossos de Perafita són quatre figures de caràcter festiu creades pel jovent del poble l'any 2005. El procés de construcció va tenir cinc parts: primer es van fer els esboços, aleshores es va donar forma al cap-gros amb cartró, paper i fang; el següent pas va ser cobrir les escultures amb guix per a obtenir un motlle i d'aquí es va passar la forma als motlles de cartró-pedra. L´´ultim pas va ser el de polir i pintar els cap-grossos definint d'aquesta manera els personatges.
    Un dels cap-grossos s'anomena el Murri, i és una versió d'un bust dedicat a aquest personatge que es conserva a la seu de l'Ajuntament. Va vestit amb barretina.
    Un altre dels cap-grossos és conegut com el Guarà, i simbolitza un burro català.
    Un tercer és conegut com el Flores, un personatge del poble que tenia molta relació amb el jovent.
    L'últim dels cap-grossos és el menys prototípic ja que compta amb tres cares, alguna de les quals no realista . És anomenat per la mateixa colla que els va crear com "el cul de mona", no representa nigú en concret i és l'únic personatge femení entre els cap-grossos.

Els cap-grossos de Perafita van ser creats per una colla de jovent del poble a través d'un curs del programa Festcat, l'any 2005. Fins al moment han actuat cada any durant la festa Major i les festes de la Candelera de Perafita, i han sortit en comptades ocasions pels pobles del voltant (Santa Creu de Jutglar).