Can Peçols
Navàs

Bages
    Sector sud central del terme municipal. Antic terme del castell de Castelladral, parròquia de Sant Cugat del Racó.
    Carretera de Súria a Balsareny (BP-4313), al km. 49,3 camí en direcció nord uns 600 m.
    507

41.88118
    1.81884
    401997
    4637258
    08141 - 297
    XIV-XX
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 84.EA. Nivell 3. Parcial. Nivell 4. Ambiental / Nivell 6. AEA
    Residencial - productiu
    08140A006000240000IX
    Jordi Piñero Subirana

Masia de dimensions modestes, probablement d’origen medieval, emplaçada en una petita esplanada sobre el torrent de can Peçols. Consta d’un cos residencial de planta més o menys quadrada (amb planta baixa més un pis i golfes) al qual s’hi han adossat nombrosos coberts a llevant i al nord, cosa que dificulta la visió de la casa. La façana principal és la de migdia, que va ser substancialment reformada a mitjans del segle XX, quan s’hi va afegir un balcó-terrassa central. En aquesta època també es va fer recréixer tota la casa amb obra de totxo per dotar-la d’una planta superior, i es van remodelar o construir molts coberts. Actualment el portal que s’utilitza és el de la façana de llevant, rematat amb arc escarser i amb una finestra al seu damunt emmarcada amb pedra carejada. Aquesta part de la construcció, segons la inscripció d’una llinda, sembla correspondre al segle XIX. La façana de ponent presenta diverses finestres de distribució irregular i de diferent tipologia, totes reformades modernament. A la façana nord la casa té adossat un cos amb tres tines.

Altres denominacions: can Passols

Inscripció en una llinda: 1816

Inscripció en una llinda sobre el portal: 1862

Informació oral facilitada pel propietari

Aquest mas és probablement d’origen medieval. Entre la llista de masos citats abans del fogatge de 1365-1370 s’esmenta, l’any 1362, el mas de Vilarrasa, que sembla que podria correspondre a l’actual Can Peçols. No en coneixem més notícies fins al segle XIX. En el nomenclàtor de masies de la província de Barcelona dels anys 1861-1862 apareix anomenada com a “Can Passols”. Hi consta que és una “masia (casa de labor)”, que estava situada a 5 km del nucli de l’Ajuntament de Castelladral. Tenia un edifici habitat constantment de dos pisos.

A mitjans de segle XX el propietari era un farmacèutic i advocat de Barcelona, i a la casa hi vivien masovers. El 1945 la va comprar Joan Vilà, pagès procedent de la gran masia de cal Tristany, d’Ardèvol. Uns anys més tard, entorn de 1948, s’hi van fer les obres de reforma que ja hem comentat i que avui encara són ben visibles. Des d’aleshores la casa ha estat habitada per la mateixa família, i l’actual propietari és el fill, de nom també Joan Vilà. L’any 1994 els grans incendis van arribar fins ben a la vora de la casa.

PIÑERO, J. (1994). Inventari del Patrimoni Arquitectònic i Històric de Navàs. Ajuntament de Navàs. Fitxa RU 90.