Sallés
Navàs

Sector central del terme municipal. Parròquia de Sant Cugat del Racó.
    Emplaçament
    A Navàs prendre pista forestal asfaltada en direcció a Sant Cugat del Racó. Allà seguir 300 m i camí a ponent (esquerra) 200 m.
    547

41.89964
    1.80911
    401218
    4639319
    08141 - 298
    XVII-XX
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 52.EA. Nivell 3. Parcial. Nivell 4. Ambiental / Nivell 6. AEA
    08140A008000080000II
    Jordi Piñero Subirana

Masia de dimensions considerables, molt ben emplaçada en una plana propera a Sant Cugat del Racó. Consta d’un cos residencial de planta quadrada (amb planta baixa més un pis i golfes) que té adossat un petit cos amb tines al nord-oest. Així mateix, a llevant trobem un conjunt amb diversos coberts de principis de segle XX, d’estètica modernista. L’edificació de la casa és una obra bastida en diferents fases però d’acabat sòlid i força regular. La façana principal, encarava vers llevant, s’ordena a partir de tres eixos d’obertures. Les dues plantes inferiors corresponen als segles XVII i XVIII, amb un portal adovellat al centre i finestres emmarcades amb pedra carejada. La part superior de la casa correspon a una reforma feta a principis de segle XX, també d’influència modernista i caracteritzada per una obra amb maó que perfila diferents tipus de finestrals; especialment la doble galeria central formada per tríades d’arcs de mig punt.

Un esquema similar es repeteix en la resta de façanes, amb finestres emmarcades amb pedra carejada a les dues plantes inferiors, algunes amb múltiples refeccions, sobretot a migdia, i la part alta amb finestres de maó. D’especial interès és el cos adossat, amb dues tines i restes d’una antiga premsa. Segons el propietari, a l’interior de la casa hi ha uns cellers destacats.

També són molt interessants els coberts de llevant, especialment els dos pavellons més antics, amb composicions d’estètica pròxima al modernisme. Les façanes més destacades són les que miren cap a migdia, que configuren un perímetre exterior a tot el conjunt en consonància amb la façana de la masia. El que està situat més a llevant presenta a la part alta una ritme de finestres verticals amb arcs esgraonats, amb una tríada central. Per la cara oposada, de composició d’aquest pavelló ve marcada pel pont que facilita l’accés a la planta superior.

Altres denominacions: Els Cellers

Inscripció al portal principal: 1649. A la finestra sobre el portal: 1743. En un lateral de la mateixa façana: 1860.

100 m al nord de la casa hi ha un conjunt amb les restes d’un antic molí d’oli, excavat a la roca.

No coneixem notícies documentals antigues d’aquesta casa, que podria tenir un origen medieval. Segons les inscripcions conservades, el cos principal és obra dels segles XVII i XVIII. A principis del segle XIX la part alta de la masia va ser objecte d’una reforma que es pot emmarcar dins l’estètica modernista, en consonància amb els dos pavellons auxiliars que es devien aixecar en aquest mateix moment. És un tipus de construcció de qualitat i que devia proporcionar unes instal·lacions agropecuàries modernes per al seu temps.

En el nomenclàtor de masies de la província de Barcelona dels anys 1861-1862 apareix anomenada com a “Sellés”. Hi consta que és una “alquería (casa de labor)”, que estava situada a 4 km del nucli de l’ajuntament de Castelladral. Tenia 1 edifici habitat constantment i tenia dos pisos.

PIÑERO, J. (1994). Inventari del Patrimoni Arquitectònic i Històric de Navàs. Ajuntament de Navàs. Fitxa RU 57.