Garriguers
Navàs

Sector sud central del terme municipal. Antic terme del castell de Castelladral.
    Emplaçament
    Carretera de Súria a Balsareny (BP-4313), al km. 51 camí nord-oest fins a cal Xic. Aquí camí est 100 m, i trencall direcció nord (esquerra) uns 900 m.
    489

41.87885
    1.80061
    400480
    4637021
    08141 - 296
    XVI-XIX
    En ruïnes
    08140A006000220000IR
    Jordi Piñero Subirana

Masia de dimensions modestes, avui en ruïnes, emplaçada en un coster vora la riera de Sant Cugat. Se’n conserven parcialment alguns murs corresponents al cos residencial, tant exteriors com interiors, fins a l’alçada de la teulada. Era una casa de dues plantes, però poca cosa més es pot dir a partir de les restes visibles. El portal principal devia ser a la façana de migdia, però avui aquest sector es troba esfondrat. Al seu davant es conserven restes de coberts en ruïnes.

Altres denominacions: Garriguesma, Garriga Erma

Informació facilitada per la propietària de Maçaners

En la llista de masos citats abans del fogatge de 1365-1370 a la zona de Castelladral hi figura la Garriga Erma. D’altra banda, en un llevador dels censos i serveis personals de finals del segle XVI on hi consten els serveis personals que s’havien de prestar al monestir de Santa Maria de Serrateix pels masos i per les terres que tenia aquesta abadia al Berguedà i a la Cerdanya, hi consta que Pere Massanés, propietari de la masia veïna de Maçaners, havia de pagar cinc sous pel mas de Garriguesma a la festa de Nadal. Així doncs, es pot deduir que aquest antic mas anomenat Garriga Erma, i posteriorment Garriguesma, és l'actual mas Garriguers, ja que al segle XX encara era propietat de Maçaners. I la família de cognom Massanés, que al segle XVI estava al front del mas Maçaners, posseïen també el mas Garriguesma.

Al tercer quart del segle XVIII Garriguers continuava sent propietari del mas Maçaners. Aleshores el propietari era Josep Oliva i Andreu, doctor en medicina de Santpedor, que també posseïa el mas Guimera. El 1770 va firmar un contracte d’establiment del mas Garriguers a Joan Obradors, pagès de Castelladral. Des d’aleshores una branca de la família Obradors, que eren els propietaris de la casa veïna anomenada la Caseta, van habitar Garriguers. Així, sabem que el 1744 Joan Obradors Santamaria va néixer a Garriguers. En un amillarament de 1861 hi consta la casa de Garriguers, i al cens de 1866 apareix Garriguers, encara vinculada a la família Obradors, però alhora hi figura també Garriguers Nou, de la família Suades. La casa va ser habitada fins els volts de 1925, i després va quedar abandonada.

BADIA, J.M. (1988). “Navàs”. Història del Bages, Volum II. Edicions Parcir. Manresa, p. 162-163, 180.