Can Paleta
Castellfollit del Boix

Plana de les Vaques. Sud-oest de Castellfollit del Boix
    Camí de Can Prat, el tercer a l’esquerra

Rehabilitada 2011
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Paleta és un mas de dos cossos edificat a mitjan segle XVIII amb un tercer cos afegit a la façana de llevant i un porxo a la façana de ponent. Per la façana posterior és van afegir diverses tines i l’any 1941, a la part posterior del mas, un annexa de planta rectangular utilitzat com a magatzem. El mas és un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa i pis. Totes les obertures de la façana principal conformen un eix de simetria amb el portal d’arc de mig punt adovellat a la part central de la façana. A la dovella central de l’arc hi ha gravat l’ant 1763. A la façana de ponent i llevant s’hi obren diverses obertures que no mantenen cap eix de simetria entre elles. La rehabilitació del mas ha mantingut l’antiga distribució de les estances i les tines a la part posterior. El parament dels murs és arrebossat a excepció de les cantonades, on es visible la pedra ben escairada i col·locada a mode de cadena cantonera i el marc de les antigues obertures.

Projecte de rehabilitació de la masia de Can Paleta a Castellfollit del Boix (El Bages). Estel Elias Marcet; Judit Grau Boatella. Juny 2011.