Can Paleta
Castellfollit del Boix

s. VI-VII
    Cobert de vegetació i amb pedres caigudes
    Científic/Cultural
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

La necròpolis de Can Paleta es troba situada a l’oest de la masia que li dona nom, en un petit turó boscós. Entre els anys 1995 i 2000 es van realitzar diverses intervencions arqueològiques que posaren al descobert una zona de necròpolis i una zona d’hàbitat. La necròpolis consta de diverses tombes de lloses de planta rectangular, tipus cista, una de tegulae a doble vessant i en destaca un última tomba de secció triangular. La zona d’hàbitat està formada per quatre habitacions quadrangulars situades en tres terrasses diferents. A l’habitació situada a la terrassa superior és va localitzar un tresor format per nou mancusos d’or del segle XI. A la zona nord-est s’hi va identificar un mur de tancament perimetral que delimitava l’espai d’hàbitat alhora que formava un gran patí on hi tenien sortida les diferents estances. L’any 2010 durant la revisió de la Carta Arqueològica es va localitzar la zona d’hàbitat però no l’espai de necròpolis.

Només s’ha localitzat l’espai d’habitat, igual que va succeir l’any 2010 durant la revisió de la Carta Arqueològica.

La necròpolis fou descoberta l’any 1964 amb motiu de les obres d’ampliació de la masia. El rebaix del subsòl va posar al descobert restes de tombes i estructures. El propietari va donar notícia de la troballa a la Secció Excursionista del Club Natació Igualada qui l’any 1965 va realitzar una recollida de material arqueològic. Durant aquesta tasca és va documentar un nou espai amb estructures que havien estat afectades per treballs d’explanació de terres relacionats amb l’ampliació de l’era de Can Paleta. L’any 1992 el propietari del terreny va localitzar una nova tomba situada al costat oest d’un forn.

DAURA, A; GALOBART, J; PIÑERO, J. (1995): L’arqueologia al Bages. Centre d’Estudis del Bages. Manresa. 15

ENRICH, J. (2014): La conca d’Òdena entre la baixa romanitat i l’inici de l’edat mitjana. Una aproximació als precedents de la vila medieval d’Igualada. Igualada.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic del terme municipal de Castellfollit del Boix. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.

SALES, J; ERICH, J; ENRICH, J.(2000): Una ocultació de mancusos d’or al jaciment de “Can Paleta” (Castellfollit del Boix, Bages) a Seqüència núm. 7. Barcelona.

SALES, J; ERICH, J; ENRICH, J. (2004): Can Paleta: Castellfollit del Boix a Actes de les Jornades d'Arqueologia i Paleontologia 2001. Comarques de Barcelona 1996-2001. La Garriga. 29 i 30 de novembre, 1 de desembre de 2001 / coord. per Margarida Genera i Monells, Vol. 2.

SALES, J; ERICH, J; ENRICH, J. (2004): Unes monedes del segle XI ocultes al jaciment de l’antiguitat tardana de Can Paleta (Castellfollit del Boix, Bages) a Tribuna d’Arqueologia 2000-2001. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Barcelona.

SALES CARBONELL, J.; ENRICH HOJA, J.; ENRICH HOJA, J. (2000): Una ocultació de mancusos d'or al jaciment de "Can Paleta" (Castellfollit del Boix, Bages)". Seqüència. 7. Barcelona.

SERRA, J; SALES J. (Inèdit): Memòria de la intervenció d’urgència realitzada a la necròpolis de Can Paleta (Castellfollit del Boix, Bages).