Cal Còdol
Castellfollit del Boix

Plana de Cal Còdol. Al nord de Maians
    A l’entrada de Maians agafar el camí de la dreta.

Restaurada 2006
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Còdol és una masia consolidada en època moderna situada a 250 m al nord del nucli de Maians; actualment restaurada i convertida en una casa de turisme rural. Es tracta d’una edificació d’època moderna edificada al segle XVIII formada per un cos principal i diversos cossos annexes. Tota la finca està tancada per un baluard construït entorn l’any 2000. El volum principal correspon a un edifici de planta quadrangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada al sud-oest. Consta de planta baixa i primer pis, on hi havia l’antiga sala, transformada en dos pisos d’estada rural amb accessos independents ubicats a la façana de llevant. A la planta baixa s’hi obra un portal d’arc de mig punt adovellat. A l’interior conserva alguns elements com el forn de pa i el foc a terra amb la campana encastada a la paret. L’entrada estava tancada per un baluard, actualment modificat, però que conserva part del portal d’accés amb l’any 17† --. Entorn l’any 1930 es va annexionar a la façana de tramuntana un edifici en forma d’ “L”, amb entrada independent, conegut com a Casa de l’Amo, on s’hi allotjava l’antiga propietària. Davant la casa principal hi ha un seguit d’annexes on hi havia els cups i la premsa. Actualment es conserva in situ l’espai on s’ubicava una premsa, amb la biga de fusta amb l’any 17†53 gravat a la part central.

A partir de la geneogolgia de Cal Còdol, cedida per l'actual propietaris, el primer propietari fou Joan Vilarrubias Sentelles (1690-1760) de Maians. El seu fill Pere va vendr la finca 1756 a Jose Còdol Ferrer.

Durant la guerra civil el bàndol franquista la va emprar com a presó pel bàndol republicà. Antigament la propietat era de la família Vilarrubias qui la va vendre al segle XVIII a la família Còdol. Aquests va perdre la finca i va passar a formar part de la propietat dels Germans Gassó d’Igualada. Aquests van vendre la finca a la família Bover de Manresa i finalment ho van donar a les Carmelites de Manresa. Finalment, l’any 1955 va ser comprada per la família Rius, actuals propietaris.