Can Cintet Torrents
Folgueroles

Plaça de Mossèn Cinto Verdaguer, 16
    Al bell mig del nucli antic de Folgueroles, al costat de l'església parroquial de Santa Maria

BPU-AEA. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
    Adriana Geladó Prat

Edifici entremitgeres reformat i de planta rectangular, amb la coberta de teula àrab de dues vessants, el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec de maons sostingut amb una barbacana de fusta. A la part posterior de la coberta hi ha un terrat i un altell. Està distribuït en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada a migdia. La planta baixa presenta un portal d’accés rectangular, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i la llinda plana, tot i que restituïda i gravada amb les inicials “TT” i l’any 1994. Damunt seu hi ha un finestral rectangular emmarcat amb carreus de pedra, la llinda plana i protegit amb una barana de ferro restituïda. El brancal de ponent forma part de la finestra de la casa veïna. Al seu costat hi ha un rellotge de sol encastat al parament. La resta d’obertures d’aquestes plantes també són rectangulars i estan emmarcades amb pedra, tot i que restituïdes. Al pis superior, que està separat de la resta del parament mitjançant una triple cornisa rectilínia bastida amb maons, s’obren cinc finestres d’arc de mig punt bastides amb maons i protegides amb petites baranes de ferro. La construcció està bastida amb pedra desbastada de diverses mides, disposada en filades. La segona planta, en canvi, presenta el parament arrebossat i pintat de color grana.

Entre finals del segle XIX i principis del XX, el primer forn de pa que va tenir la família Torrents estava situat en aquest edifici. Molta gent de Folgueroles es feia el pa a casa i el duien a coure en aquest forn. Cap a la dècada dels anys 40 del segle XX, el forn fou traslladat a la casa coneguda com a can Torrents del Pa. El sobrenom de l’edifici prové del diminutiu de Jacint, fundador d’aquest primer forn. Probablement, la construcció fou reformada l’any 1994.