Rectoria
Folgueroles

Plaça de Mossèn Cinto Verdaguer, 5
    Al bell mig del nucli antic de Folgueroles, al costat de l'església parroquial de Santa Maria

BPU-AEA. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
    Bisbat de Vic
    Adriana Geladó Prat

Edifici entremitgeres de planta rectangular i reformat. Presenta la coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec de plaques de ciment. Està distribuït en planta baixa, pis i golfes, amb la façana principal orientada a tramuntana. La planta baixa presenta un gran portal d’accés rectangular, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i la llinda plana monolítica. Al pis s’obre un finestral rectangular amb el mateix tipus d’emmarcament, que té sortida a un balcó simple amb la llosana motllurada i la barana de ferro treballada. Al seu costat hi ha una petita finestra quadrada emmarcada amb carreus de pedra. A les golfes hi ha dues finestres quadrades amb el mateix emmarcament que la finestra del pis, tancades amb porticons de fusta. Encastada al parament hi ha una placa rectangular, gravada amb uns versos del poeta folguerolenc Jacint Verdaguer. La construcció presenta el parament arrebossat i emblanquinat, amb un sòcol arrebossat de granolumetria més densa i pintat de color gris.

Antigament, tots els rectors de la parròquia de Santa Maria de Folgueroles van residir en aquest edifici. Segons la resposta de l’ecònom Josep Tordera al qüestionari sol·licitat pel bisbat de Vic sobre els efectes de la guerra Civil, datat l’any 1939, la rectoria fou incautada pels republicans i destinada a alberg pels refugiats republicans d’altres poblacions. També sabem que una tercera part de la construcció fou enderrocada per eixamplar el carrer de la Rambla. El despatx parroquial i les estances del rector i de la majordoma que l’assistia estaven situats a la primera planta. A la planta baixa, fins als anys 80 del segle XX, hi havia la seu del Centre Parroquial i una petita sala d’actes amb escenari. En l’actualitat, aquest darrer espai està ocupat per una part del menjador del restaurant can Pascual, adossat al seu costat.