Can Catasús. S'Aubada

c/Torres Quevedo, 9 - c/Josep Carner, 32-36

Racionalisme
    J. A. Coderch de Sentmenat
    La normativa del Pla Especial estableix la conservació íntegra de l'edifici
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta d'un edifici aïllat de només planta baixa inserit en una parcel·la rectangular que afronta a dos carrers, defensat per una tanca exterior d'obra arrebossada, força baixa, complementada amb encanyissats. La planta de l'edifici adopta la forma aproximada de "T" i els murs perimetrals que afronten a l'exterior gairebé no disposen d'obertures.
    Els murs exteriors, senzills i arrebossats, no tenen cap tipus de decoració. Del conjunt destaquen les línies i els angles rectes. Amb terrat pla no transitable, la senzillesa de formes i el llenguatge formal d'aquest edifici recorda als postulats funcionalistes. La distribució interna dels espais és molt funcional i cada dependència disposa de llum, ventilació i accés independent. Les zones comunes disposen de grans superfícies de vidre i es caracteritzen per la pràctica absència de murs. La coberta plana contribueix a accentuar l'horitzontalitat que predomina en la construcció.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció VI. La finca està catalogada com una construcció de tipus C.

El 5 de novembre de 1956, Francesc Catasús s'adreçà a les autoritats municipals tot sol·licitant permís d'obres per a construir un edifici. La llicència li fou concedida el dia 8 del mateix mes. El responsable de l'execució del projecte arquitectònic presentat fou l'arquitecte J. Antoni Cocerch de Sentmenat, amb la col·laboració de l'aparellador Evaldo Marín Garzarán. L'obra tracta de manera unitària l'interior de l'edifici, la construcció en sí mateixa i l'espai enjardinat que l'envolta. El cost de l'aixecament va ascendir a 450,000 pessetes. La memòria del projecte havia estat registrada al Col·legi d'Arquitectes el 25 d'octubre del mateix 1956.
    L'edifici ha experimentat diverses modificacions posteriors a la seva construcció.
    Pel que fa a l'autor del projecte, J. A. Coderch de Sentmenat (Barcelona, 1913) és, a banda d'arquitecte, un teòric i una de les personalitats més rellevants de l'arquitectura contemporània catalana, amb gran projecció internacional. Ha estat guardonat amb diversos premis, entre els que destaca la medalla d'or de la IX Triennal de Milà al 1951 i el Premio Nacional de Diseño Industrial argentí el 1964. També és membre de l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi i del CIAM. A Barcelona, entre les seves obres més destacades, figuren els edificis Trades i la seu de l'Institut Francès.

CAPITEL, A. ORTEGA, J. (1978) "J. A. Coderch (1945-1976)"
    "Coderch de Sentmenat" (1980). Museo Español de Arte Contemporàneo. Madrid