Casa Garriga Nogués

c/ Josep Carbonell i Gener, 4

Racionalisme
    J. A. Coderch de Sentmenat
    Bo
    La normativa del Pla Especial estableix la conservació íntegra del volum construït, de les façanes i del jardí
    Legal i física
    Pla Especial, 425. 2006
    Ref. cad.: 62203CF9695S
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta d'una de les darreres obres de l'arquitecte J. A Coderch de Sentmenat, destinada a la creació d'un habitatge unifamiliar projectat segons la "tradició mediterrània". Edifici aïllat estructurat en alçat en planta baixa i un pis, amb una coberta de teules a dues vessants. S'aixeca sobre una llosa d'anivellació i disposa d'un porxo a la planta baixa, la coberta del qual actua com a terrassa del pis superior; aquesta s'estén a tot el llarg de la façana principal afrontada al carrer Josep Carbonell i Gener, i en part està coberta per una estructura de coberta a una sola vessant que segueix la de l'edifici, i està suportada per pilars. Totes les obertures disposen de persianes de tancament exterior i el revestiment de les façanes és simple, fet a base d'un arrebossat senzill pintat de color blanc.
    A tall de concloure, l'edifici manté encara la planta rectangular, compacta, pròpia de les obres de Coderch de Sentmenat; tanmateix, la disposició de les obertures de la sala d'estar i d'alguns dormitoris, així com dels porxos i les terrasses, són clarament novedoses i aniran evolucionant cap a una nova interpretació dels espais per part d'aquest autor.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció II. La finca està catalogada com una construcció de tipus C.

L'autor del projecte, J. A. Coderch de Sentmenat (Barcelona, 1913) és, a banda d'arquitecte, un teòric i una de les personalitats més rellevants de l'arquitectura contemporània catalana, amb gran projecció internacional. Ha estat guardonat amb diversos premis, entre els que destaca la medalla d'or de la IX Triennal de Milà al 1951 i el Premio Nacional de Diseño Industrial argentí el 1964. També és membre de l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi i del CIAM. A Barcelona, entre les seves obres més destacades, figuren els edificis Trades i la seu de l'Institut Francès.

DDAA. (1989) "J. A. Coderch de Sentmenat 1913-1984". Barcelona.
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)