Camp d'aviació de Vilatorta
Sant Julià de Vilatorta

  Osona
  Pla de la Mata
  Emplaçament
  Al Pla de la Mata.
  580

  Coordenades:

  41.91094
  2.30925
  442714
  4640119
  Número de fitxa
  08220-44
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1938
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Científic
  Titularitat
  Privada
  Diversos propietaris
  Autor de la fitxa
  Virgínia Cepero González

  El camp d'aviació de Vilatorta es situa al Pla de la Mata, entre els municipis de Sant Julià de Vilatorta, Santa Eugènia de Berga i Calldetenes.
  És un dels quatre aeròdroms instal·lats pel Govern de la República a la comarca d'Osona, durant la Guerra Civil, juntament amb els de Vic, Manlleu i Tona.
  La seva construcció es va iniciar el dia 1 de juny de l'any 1938, a l'entorn de les cases de la Carrera, el Casal, la Riereta, el Llopart, l'Omeda, Saladeures, l'Aymerich, la Sauleda, la Font del Vern i l'Altarriba. La majoria d'aquestes cases van ser confiscades pel govern republicà, per a poder ser utilitzades pel personal del cos d'aviació, com és el cas del Llopart, reconvertida en la seu del comandament aeri.
  A l'entorn del camp d'aviació es van construir un seguit d'equipaments: dos hangars, on es van muntar avions bombarders Katiuska i Natasha, un polvorí, un refugi antiaeri, un búnquer i catorze refugis elementals.
  Aproximadament una setantena d'avions van utilitzar l'aeròdrom; eren sobretot avions petits, com els coneguts popularment com a "rates".
  L'any 2012 es va dur a terme el projecte de recuperació de l'aeròdrom, en el que hi van col·laborar els ajuntaments de Sant Julià de Vilatorta, Santa Eugènia de Berga i Calldetenes, coordinat pel Consell Comarcal Osona, i amb el suport de la Subdirecció General de la Memòria i Pau de la Generalitat de Catalunya.
  Es van senyalitzar amb plafons i adequar els espais d'alguns dels antics equipaments: un polvorí, un hangar, 5 refugis elementals, i el refugi de l'Estat Major. Tanmateix es va crear la Ruta del Camp d'Aviació de Vilatorta, un itinerari de 9 km, amb la sortida i l'arribada al Parc de les Set Fonts, que circula pels indrets més significatius de l'aeròdrom.

  La Guerra Civil Espanyola (17 de juliol de 1936 - 1 d'abril de 1939) va ser un conflicte bèl·lic que va esclatar a Espanya després del fracàs parcial del cop d'estat del 17 i 18 de juliol de 1936, per una part de l'exèrcit contra el govern de la Segona República. Va finalitzar l'1 d'abril de 1939, amb l'establiment de la dictadura de Francisco Franco, fins a l'any 1975.
  Un dels aspectes decisius per a resoldre el conflicte armat i condicionar el seu desenllaç amb la victòria feixista, va ser la guerra aèria, ja que l'exèrcit franquista va comptar amb l'ajut de les potents aviacions italiana i alemanya.
  L'estiu del 1938 les Forces Aèries de la República espanyola van instal·lar el camp d'aviació de Vilatorta al pla de la Quintana, amb l'objectiu principal de muntar-hi nous avions de guerra, per tal d'intentar aturar la última ofensiva de l'exèrcit nacional sobre Catalunya.
  Bona part dels veïns de les poblacions del seu entorn van participar activament en la seva construcció.
  El mes de gener de 1939 es va viure amb gran trasbals i nerviosisme a Sant Julià de Vilatorta i a Vilalleons, degut a l'important moviment d'avions generat per a la defensa de la ciutat de Barcelona, i també pel replegament de les esquadretes cap als aeròdroms del Gironès.
  El dia 2 de febrer de 1939 es va produir l'entrada de les tropes franquistes a Sant Julià i a Vilalleons.

  - ERRA i GIL, M. i ERRA i GALLACH, M. (2007). Els camps d'aviació d'Osona durant la Guerra Civil. Calldetenes: Club Excursionista de Calldetenes.
  - ROMEU i BISBE, J. (1992). Història de Sant Julià de Vilatorta. Vic: Eumo Editorial, p. 89-91.