El Llopart o Lleopart
Sant Julià de Vilatorta

Pla de la Mata
    A uns 440 m del PK 2,5 de la carretera BV-5202.

Virgínia Cepero González

Masia de planta quadrada, que consta de planta baixa, planta pis i golfes. La coberta és a quatre vessants, amb teula ceràmica aràbiga. El parament dels murs és fet de pedra lligada amb morter de calç i acabat arrebossat.
    A la façana principa, hi ha un portal d'arc de mig punt, fet amb grans dovelles de pedra treballada, que duu un escut esculpit i la inscripció "JOAN LLEOPART 1627". Al seu costat dret hi ha un petit portal rectangular.
    En quant a la resta d'obertures, són de pedra treballada. Sobre el gran portal hi ha una finestra i ambdós costats una balconera. A les golfes s'hi obren petites finestres.
    En destaca el rellotge de sol situat a la façana principal.
    Se li adossen dos cossos construïts amb murs de pedra lligada amb morter. Al lateral, se li adossa un cos de planta rectangular amb la coberta a tres vessants. En destaca una galeria a planta pis. Les obertures són fetes amb pedra treballada, i hi ha una llinda amb l'any "1678" inscrit.
    A la part posterior, se li adossa un cos de planta rectangular, amb la coberta a tres vessants. En destaca una obertura d'arc de mig punt a la planta baixa, i una rectangular a planta pis.
    La façana del cos principal i la del cos adossat al lateral estan orientades a migdia, i són tancades per un mur de pedra amb dos accessos.
    A la part de llevant hi ha una era de lloses i un cobert.

Aquesta antiga masia conserva un valuós arxiu, dipositat a l'Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic.
    Durant la guerra civil s'habilità el pla de la Mata com a camp d'aviació i la masia es va utilitzar com a seu oficial republicana i com a torre de control.

- GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (1986). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Sant Julià de Vilatorta).
    - H. M. TALLER D'ARQUITECTURA I CONSTRUCCIÓ S. L (2010). Catàleg de masies i cases rurals. POUM. Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta. Sant Julià de Vilatorta.