La Carrera
Sant Julià de Vilatorta

Pla de la Sauleda
    A ponent del PK 1,6 la carretera BV-5202.

Neoclàssic
    Virgínia Cepero González

Gran masia formada per l'edifici originari i diversos cossos annexos, que l'envolten i tanquen una lliça enllosada. Un portal, protegit per una petita teulada, dona accés al pati.
    El cos principal és de planta rectangular, amb la coberta a dues vessants, i el carener perpendicular a la façana principal.
    Els altres cossos, són de planta quadrangular, amb la coberta a dues vessants.
    El murs són de pedra lligada amb morter de calç, i acabat arrebossat. L'acabat de la coberta és amb teula ceràmica aràbiga.
    La façana, orientada a llevant, presenta un portal rectangular amb llinda de fusta, un balcó al primer pis, i una petita finestra a les golfes.
    La part de tramuntana és gairebé cega. A la part de ponent, sobresurt una torre, amb la coberta a dues vessants. A l'angle nord-oest hi destaca un contrafort.
    El conjunt també el forma una cabana de planta rectangular, assentada damunt la roca del terreny, que consta d'una sola planta. La coberta és a dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana. Els murs són de pedra lligada amb morter de calç. La façana, situada a migdia, presenta un portal rectangular amb la llinda de fusta.

Les úniques notícies històriques de la masia les proporcionen les inscripcions de diferents elements constructius: l'any 1799 a la finestra de les golfes, l'any 1955 al cos adossat a ponent i l'any 1984 a l'arrebossat de la façana.

- GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (1986). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Sant Julià de Vilatorta).
    - H. M. TALLER D'ARQUITECTURA I CONSTRUCCIÓ S. L (2010). Catàleg de masies i cases rurals. POUM. Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta. Sant Julià de Vilatorta.