La Boixeda
Sant Julià de Vilatorta
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Masia de planta basilical, que consta de planta baixa, pis i golfes en el cos central. La coberta és a dues vessants, amb teula àrab, i el carener perpendicular a la façana. Aquesta, orientada a ponent, presenta un portal d'arc deprimit i una finestra a la planta baixa. En quant a les altres obertures, hi ha dues finestres al primer pis, amb ampits i una llinda datada, i a les golfes s'hi obre una altra finestra.
A la part lateral dreta de la façana principal, s'hi adossa un cos de planta quadrada, que consta de planta baixa i planta pis, amb la coberta a dues vessants. A la part lateral, s'hi adossa un cos annex, amb la coberta a una vessant. A la banda sud, hi ha una finestra a la planta baixa i dues finestres al primer pis. A la banda de llevant, s'obren dues finestres de factura recent a la planta baixa, i una finestra amb l'ampit motllurat i una creu a la llinda, al primer pis. A les golfes hi ha una altra finestra. A la banda nord s'hi adossen dos cossos més.
Al davant de la casa, a tocar de l'era, hi ha una cabana de planta rectangular, que consta de planta baixa i altell de fusta. És construïda amb pedra lligada amb morter de calç. La coberta és a dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana. Aquesta, situada a llevant, presenta un portal d'arc rebaixat de totxo, i dues espieres, també de totxo. Damunt l'arc, hi ha un carreu amb la inscripció de l'any "1865".
Al sector meridional, hi ha un cos nou de totxo, i al sector septentrional, un altre cos de les mateixes característiques.
Segons el Catàleg de masies i cases rurals del POUM (Pla d'Ordenació Urbanística Municipal) de Sant Julià de Vilatorta, l'entorn de la masia està considerat AEAP (Àrea d'expectativa arqueològica protegida). Aquesta compren un cercle de 200 m de diàmetre aproximat, i engloba la totalitat del camp, turó o altre element geogràfic que quedi exclòs en part de l'àmbit marcat. Abans de realitzar obres de moviment de terres, terraplenats o enderrocs s'haurà de presentar a l'Ajuntament un informe d'intervenció preventiva signat per un tècnic en arqueologia, d'acord amb el que preveu el decret 78/2001 de 5 de març del Reglament de protecció del patrimoni arqueològic i paleontològic, publicat al DOGC el 13/03/2002.
Història
Aquesta antiga masia es troba registrada en els fogatges de l'any 1553, de la parròquia i terme de Vilalleons. La finestra del primer pis de la façana principal duu la data "1688" inscrita.
A la part est, hi passa l'antic camí ral de Sant Julià de Vilatorta a Vilalleons.
Bibliografia
- GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (1986). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Sant Julià de Vilatorta).
- H. M. TALLER D'ARQUITECTURA I CONSTRUCCIÓ S. L (2010). Catàleg de masies i cases rurals. POUM. Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta. Sant Julià de Vilatorta.