Cal Ferro
Rubí

Carrer de Sant Cugat, núm. 32, 08191-RUBÍ
    Al nucli urbà

XVIII?-XX
    Juana Maria Huélamo - ARQUEOCIÈNCIA

Edifici entre mitgeres, que representa amb un cert bon grau de conservació, tot un sistema de vida tradicional avui desaparegut a Rubí. Conserva el celler, amb l'entrada des del carrer, un safareig (CASTELL, 1999), la premsa i cups, les arcades del pati, la cuina tradicional, les habitacions i la capella (BEL, 2001). Té un gran pati voltat d'arcades, darrera de les quals hi havia les habitacions pels jornalers. Resulta interessant també el safareig per a fer la bugada a mà, que s'alimentava d'aigua pròpia d'un pou que hi ha a l'entrada, un gran celler per a grans botes, dos cups de trepitjar el raïm arran d'una finestra que dona al carrer, la premsa manual per al raïm completa, amb el seu xupet per a recollir el suc amb una galleda. A aquesta premsa hi accedien tots els vinaters veïns per acabar d'esprémer les restes de la trepitjada. A més la cuina conserva l'enrajolat del segle XVIII (BEL, 1996).

No s'ha tingut accés a l'interior.

BEL I CANO, Pere A. (1996) El carrer de Sant Pere i el barri del Padró des dels seus orígens, Rubí, Ed. Pere A. Bel i Cano. BEL I CANO, Pere A. (2001) Façanes i elements urbans històrics de Rubí, a protegir. Projecte de treball a presentar a la Taula de Patrimoni, Full mecanografiat. CASTELL, EL (1999). Llistat de patrimoni industrial, Rubí, El Castell-Ecomuseu urbà. Document mecanografiat, 1999.