Cal Cot
Navàs

Bages
    Sector central del terme municipal. Antic terme del castell de Castelladal, parròquia de Sant Miquel de Castelladral.
    Emplaçament
    Carretera de Súria a Balsareny (BP-4313), al km. 51 camí nord-oest uns 1.500 m cap a les Cots. Als peus d'aquesta masia cal travessar un camp per accedir a l'antic camí, ara tallat, i a uns 500 m travessar la riera.
    456

41.88243
    1.79836
    400299
    4637421
    08141 - 318
    En ruïnes
    08140A006000180000IK
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès, avui en ruïnes, emplaçada uns 200 m al nord-est de les Cots, ja que era una masoveria d’aquesta masia. Consta d’un cos residencial de planta quadrada (amb planta baixa més un pis i golfes) que té un petit cobert adossat a llevant i, a la part posterior, una construcció aïllada corresponent a la pallissa.

És possible que la casa originària fos més petita, almenys això semblaria a jutjar per les espitlleres i el portal que es conserven en un mur interior. En una última fase la casa es va eixamplar cap a llevant. La façana principal, encarada vers migdia, es distribueix en base a dos eixos d’obertures. Originàriament tenia una galeria amb arc de maó a les golfes, posteriorment transformada en finestra. Ara totes les obertures són emmarcades amb pedra carejada, i el parament és de paredat comú, a pedra vista. A l’interior conserva una estança amb una gran volta de pedra, així com dues tines i una altra volta al vestíbul.

Informació facilitada per Jaume Obradors

No coneixem notícies antigues d’aquesta casa que, per la seva tipologia, podria ser originària dels segles XVIII-XIX. Era una masoveria de les Cots. L’any 1935 es trobava deshabitada, però a la postguerra es va tornar a ocupar fins entorn de la dècada de 1960, quan ja va quedar abandonada definitivament. Els incendis de l’any 1994 van arribar fins a la casa, que aleshores ja tenia la teulada ensorrada.

Prop de la casa hi ha la Font de cal Cot, que a mitjans de segle XX encara era molt popular i visitada. Era una de les que tenia aigua més abundant de tot Navàs. Hi venien gent d’Argençola i d’altres indrets a fer fontades. Les propietàries, que eren les germanes Masnou, de Manresa, també hi venien sovint i la tenien molt arreglada.