Les Cots
Navàs

Emplaçament
    Carretera de Súria a Balsareny (BP-4313), al km. 51 camí nord-oest uns 2.200 m i trencall al sud 300 m.
    489

41.88161
    1.79619
    400118
    4637332
    08141 - 321
    XIV-XX
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 58.EA. Nivell 2. Conservació. Nivell 4. Ambiental / Nivell 6. AEA
    08140A009000240000IZ
    Jordi Piñero Subirana

Masia de dimensions força grans, d’origen medieval, ben emplaçada en un altiplà aturonat i amb bones vistes sobre la riera de Sant Cugat. Consta d’un cos residencial de planta rectangular (amb planta baixa més un pis i golfes) que té adossats petits cossos amb tines al nord i també té coberts aïllats, en ruïnes, al sud i al nord-est.

La casa va ser construïda en diferents fases, i des de la part del darrera es va anar allargant cap al sud. En la darrera fase, segurament del tombant del segle XX, es va dotar amb el cos davanter que constitueix la façana principal, d’un estil modernista de ressonàncies orientals. L’element que el singularitza és una gran obertura vertical que conforma una mena de porxo coronat per un arc apuntat recolzat en impostes. Aquest espai queda dividit en dues plantes, amb una balconada sostinguda per un pilar d’estètica també modernista. A banda i banda hi trobem una composició simètrica amb finestres i un òcul superior, tot emmarcat amb maó. A la part interna del porxo es pot veure la façana primitiva, amb un portal adovellat que en un moment donat fou transformat en rectangular i amb llinda de fusta. En la resta de façanes es conserva l’obra corresponent als segles XVII-XVIII, amb un bon nombre de finestres emmarcades amb pedra carejada, de disposició irregular, i altres que es devien reformar al segle XIX, ja emmarcades amb maó. A la façana nord, entre les tines hi ha un altre portal adovellat.

Cal destacar els coberts situats al sud, corresponents a la mateixa fase modernista que la façana principal. Són decorats amb elements de maó als emmarcaments de les obertures i amb pilars de remat als murs.

Aquest mas és d’origen medieval i ja apareix esmentat entre la llista de masos citats abans del fogatge de 1365-1370. A la zona de Castelladral hi figuren Arboceda (941), Garriga erma (1115), Olivella, Toro i Cabrafiga (1131), Coromines (1203), La Capçada (1305) i les Cots (1313). Ja al segle XVI, les Cots consta en un fogatge de l’any 1553.

No en coneixem més notícies fins el segle XIX, quan en el nomenclàtor de masies de la província de Barcelona dels anys 1861-1862 apareix anomenada com “Las Cots”. Hi consta que és una “alqueria (casa de labor)”, que estava situada a 4 km del nucli de l’Ajuntament de Castelladral. Tenia un edifici habitat constantment de dos pisos.

Probablement a principis del segle XX es van construir els elements d’estètica modernista que ja hem descrit. Cap a mitjans de segle XX Les Cots era propietat de dues germanes de Manresa, de cognom Masnou, i la finca incloïa també la casa propera de cal Cot. Les germanes Masnou venien sovint a la font de cal Cot i la tenien molt arreglada. La masia va estar habitada per masovers fins l’any 1957. En aquesta època Isidre Soler, àlies Filaborres, menava les terres d’aquest sector i va construir una bassa una mica més avall de cal Cot per tal d’acumular aigua de la font per regar uns horts.

Cap a finals de segle XX Les Cots estava deshabitada. Les germanes Masnou van vendre la propietat al doctor Trullàs, de Manresa, el qual tenia un bon nombre de propietats rurals, i aquest la va vendre a l’actual propietari.

BADIA, J.M. (1988). “Navàs”. Història del Bages, Volum II. Edicions Parcir. Manresa, p. 163.

BADIA, J.M. (1990). “Castelladral en el temps”, El Morralet, Navàs, p. 14.