Ca n'Agut
Montmajor

Sorba
    A l'extrem nord de Sorba, al límit amb Navès

XVI-XVIII
    Cortés Elía, Mª del Agua

Aquesta casa de pagès es troba a prop de l'església i cementiri de Sant Jaume de Codonyet, formant conjunt amb la casa Jordana, propietat de ca n'Agut. És un edifici de planta basilical, cobert a doble vessant i amb el carener perpendicular a la façana que és orientada a migdia. És una casa de planta, dos pisos i golfes. Com moltes cases catalanes, la façana té l'eix de simetria descentrat respecte a l'ordenació de les seves obertures, ja que les finestres i balcons estan situats al costat de dos finestrals (un a cada pis) a modus d'eixida, adovellats i d'arc de mig punt rebaixat, que es troben desplaçats cap al costat dret de la façana. El finestral del segon pis actualment es troba tapiat. La porta, adovellada i d'arc de mig punt es troba a l'interior, ja que la casa va ser ampliada per la façana fent una eixida i obrint a la planta l'accès amb volta de canó. L'interior està distribuït en tres crugies perpendiculars a la façana i s'observen les ampliacions: el primer edifici estaria situat al centre i al costat de tramuntana, creixent primer cap el costat de llevant construint dues voltes de canó paral·leles entre elles i amb la façana, amb les pedres posades a plec de llibre; després s'amplià pel costat de ponent, construïnt una sola volta perpendicular a les dues anteriors. Finalment es va afegir el cos de l'eixida davant de la façana i la porta principal amb una volta a cada crugia. Davant de la casa, amb ajuda d'altres coberts, es tanca el recinte de l'era a modus de baluard. A la sala es conserva una llinda amb la data 1756 i adhosada al mur de NW hi ha una antiga tina de cairons dins d'una edificació.

A l'era de davant de la casa es conserva un sarcòfag de pedra allargat, que medeix 1,50 m, i que possiblement s'extreiès del cementiri veí. No es fa fitxa perquè es desconeix el seu orígen i utilitat.

Aquesta seria una de les cases antigües de Sorba, tot i que no es conserva documentació medieval que faci referència. Al Fogatge de 1553 s'esmenta a Berthomeu Agut a Sorba i Codonyer, collecta de Cardona (IGLÉSIAS, 1979). La casa s'esmenta a la consueta de 1757 feta pel rector de Sorba, mossen Miquel Miralles. Figura al 1766 com casa major delmera (aquella que més produïa de cada parròquia i que havia de lliurar el delme a la hisenda reial) tal i com es recull a L'Excusado de les parròquies del Solsonès i Berguedà (PLANÈS, 1985). El subarrendatari era Josep Farguell, negociant. El cultiu de la vinya es fa evident en les restes que es conserven: una premsa de vi a l'interior de la casa, la base de pedra d'una premsa de grans dimensions (2m de diàmetre), i dues tines, una al costat de la casa i una altra molt propera.

IGLÉSIAS, J. (1979). El fogatge de 1553. Fundació Salvador Vives i Casajuana. Volum I. Barcelona. PLANES I ALBETS, A. (1985). L'arrendament de les prestacions pageses de caràcter feudal: consideracions sobre la figura del petit arrendatari del segle XVIII. Institut d'Estudis Ilerdencs. Lleida.