Cista de ca n'Agut I
Montmajor

Neolític
    Destruït
    Carta Arqueològica de Catalunya, nº 6456, any 1991
    Cortés Elía, Mª del Agua

Lloc d'enterrament d'inhumació col·lectiu tipus cista. Cista megalítica situada en un camp prop de la casa de Ca N'Agut. Tota la informació existent, fins i tot la ubicació, es redueix a la que ofereix Mossèn Serra Vilaró (SERRA, 1927). Va ser excavada per ell pels volts de l'any 1915. Tan sols proporcionà els ortostats que delimitaven la cista, dos dels quals sortien a flor de terra enmig del camp. La coberta no es conservava. La profunditat del vas funerari era de 0,60 m respecte al sòl. No va aparèixer cap os i l'aixovar trobat es reduïa a alguns fragments de ceràmica, alguns d'ells força gruixuts (podrien pertànyer a un vas gran).

Tot i que el jaciment està destruït, es fa la fitxa perquè està documentat a la Carta Arqueològica. El dibuix de la planta i la reconstrucció proposada va ser feta per Serra Vilaró.

Actualment ja no existeix. Els propietaris de la casa creuen que es va desmuntar per facilitar el conreu i que les lloses de la cista, un cop traslladades, es van incorporar a la valla que tanca el petit cementiri annex a l'església. Una de les lloses té una creu gravada, potser feta en època medieval.

SERRA I VILARÓ, J. (1927). Civilització megalítica a Catalunya. Contribució al seu estudi. Musaeum Archaeologicum Diocesanum. Solsona. CASTANY, J. i altres (1990). El Berguedà, de la prehistòria a la antiguitat. Llibres de l'Àmbit nº 4. Àmbit de Recerques del Berguedà. CASTANY, J. (1987). "Noves aportacions al megalitisme de l'interior de Catalunya". A Cota Zero: revista d'arqueologia i Ciència, núm. 3, p. 69-75.