Ca l'Alcaraz
Matadepera

  Vallès Occidental
  Carrer de Sant Llorenç, 44
  436

  Coordenades:

  41.60164
  2.02462
  418719
  4606008
  Número de fitxa
  08120 - 8
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1950
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BPU
  Protecció Documental (Número 24 del Catàleg de Béns del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal).
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  8861101DG1086S0001HQ
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Torre de planta quadrangular que consta de planta única i coberta da quatre aigües, acabada amb ràfec simple d'acanalats sense ornamentació. Fa cantonada amb el carrer de Josep Valls. La façana principal té una composició simètrica definida pels tres eixos de verticalitat definits per les obertures: l aporta d’accés a l’eix central i dues finestres als laterals. Tant la porta com les finestres són d’arc carpanell, amb trencaaigües senzill en forma de motllura integrada a l'arrebossat.

  Una tanca d’obra i reixa de ferro separa el pati d’entrada de la via pública. Disposa de jardí en totes les seves façanes tret de la nord, que dóna al carrer de Josep Valls.

  Destaquen els respiradors de la cambra d’aire fets de ceràmica vidrada de color verd.

  El carrer de Sant Llorenç travessa de sud a nord el nucli urbà de Matadepera, en paral·lel a la Riera de les Arenes. Actualment el tram de carrer  que rep el nom de Sant Llorenç, està delimitat al sud pel carrer de Josep Porcar i al nord fins a coincidir amb la Plaça de Sant Jordi.

  Es forma a partir del segle XIX. El primer establiment el fa Maria Pi, hereva de Pratginestós, l’any 1805 al que seria l’antic Camí ral de Terrassa a Sant Llorenç Savall. Aquest camí creuava amb el de Barcelona a Manresa.

  Des de la cruïlla amb el carrer de Sant Joan, on hi ha una font, cap amunt s’efectuen establiments a partir de l’any 1826. En un segon moment d’expansió promogut pel fenomen de l’estiueig; amb cases com ca l’Andreu Vidal, del número 71; la casa Josep Casanovas, del número 38-40; i la casa d’Alcaraz, amb el número 44.

  AJUNTAMENT de Matadepera (2009).  Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Matadepera. Volum IV. Catàleg de Béns.

  FONT SEGURA; X. i MUNUERA BERMEJO, J. (2014). Matadepera: patrimoni cultural. Ajuntament de Matadepera.