C/ Carreta, 12
Sitges

  Garraf
  c/ Carreta, 12

  Coordenades:

  41.23582
  1.81022
  400294
  4565618
  Número de fitxa
  08270-87
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Bo
  L'edifici sembla haver estat objecte d'una operació d'arranjament en els darrers anys. La normativa del Pla Especial permet reobrir la finestra de les golfes i transformar en balcons les del primer pis.
  Protecció
  Legal
  Pla Especial, 87. 2006
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 62231DF0605N
  Autor de la fitxa
  Núria Nolasco Azuaga

  Edifici situat entre mitgeres, que presenta tres plantes d'alçada (pb + 1p + golfes). No mostra cap tret arquitectònic especialment significatiu i sembla haver estat objecte d'una restauració de la façana relativament recent.
  A la planta baixa s'identifiquen tres obertures, corresponents a una porta, situada a la banda dreta, i dues finestres rectangulars enreixades. El primer pis consta d'un balcó centrat -amb volada d'obra de motllures rectes- i flanquejat per dues finestres quadrangulars. Finalment, a les golfes són visibles dues finestres més, malgrat que manca una obertura a l'extrem esquerre. Totes les finestres dels pisos superiors disposen de baranes metàl·liques de fundició que conjunten, en disseny, amb la del balcó. En el coronament, l'edifici disposa de ràfec i tortugada.

  Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció V. Forma part del Conjunt 10 que inclou dues àrees ben diferenciades: d'una banda, la zona del c/ Major que comprèn les mostres més representatives de l'arquitectura sitgetana realitzada als segles XIX i XX; d'altra banda, s'integra en aquest conjunt una part de l'arquitectura popular del c/ Carreta.

  El c/ Carreta és d'origen gòtic i mostra edificis construïts entre mitgeres, generalment de tres plantes, que conformen un notable conjunt d'arquitectura popular. Històricament, aquesta via formava part del primer raval que es va desenvolupar a la vila medieval, a partir de la muralla del nucli originari.

  Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)