Barri de Sant Joan
Granollers

Sector sud del terme municipal. Palou, barri de Sant Joan
    Carretera del Masnou (BP-5002), al km 14

BPU
    Catàleg de masies i cases rurals del sòl no urbanitzable (2012). Identificadors 202 (cal Cerdà, cal Josep Josep), 203 (Casa Roca), 204 (can Moragas), 206 (cal Sidret Català), 207 (ca l'Arasa), 208 (can Peret-can Mai Tanca), 208a.
    Propietaris diversos
    Jordi Piñero Subirana

Barri rural de l’antic terme de Palou, emplaçat al sector sudest d’aquesta plana agrícola, vora la carretera del Masnou pel costat de llevant. És format per un grup de cases adossades que constitueixen un carrer (el carrer de Sant Joan), més altres cases aïllades que es distribueixen de manera més o menys aleatòria al costat sud i a l’est.

En general el carrer han conservat força íntegrament la tipologia constructiva originària, amb cases pageses populars pròpies de finals del segle XIX o començaments del XX. Es tracta de cases majoritàriament de dues plantes i estructurades en base a dos eixos d’obertures, amb les façanes principals encarades vers migdia. La majoria estan arrebossades i tenen portes i finestres simples. La primera casa del carrer ha estat construïda el 1922 (segons indica una inscripció) i compta amb un acroteri sinuós d’influència modernista. Moltes d’aquestes cases tenen construccions adossades a la part posterior i estan envoltades de coberts diversos.

Entre les cases aïllades hi trobem la Casa Roca, can Moragas, cal Cerdà, casa Rosca... En general, han estat més reformades o són de recent construcció.

Palou havia estat un municipi independent fins que l’any 1928 fou agregat a Granollers. S’hi conserven diverses masies aïllades, d’origen medieval, algunes de notable interès. Als segles XIX i XX van anar sorgint un bon nombre de cases de pagès més petites que es troben més o menys agrupades en barris o carrers. Són els barris de can Mayol, can Giró, can Tries, can Bou, Sant Julià, el Junyent, Sant Salvador, can Tinet, Sant Josep, Sant Joan, can Torres o cal Rei. I a la zona central de la plana s’estén un petit nucli més compacte entorn de la parròquia.

Segons dades del cadastre, no sempre del tot fiable, les cases del carrer de Sant Joan haurien estat construïdes entre 1888 i 1900. Les cases aïllades podrien ser una mica posteriors, entre finals del segle XIX i els primers decennis del XX.