Barraca de Salavert 2
Castellterçol

El Salavert
    A uns camps de conreu a l'oest del Salavert.

Virgínia Cepero González

Es tracta de dues barraques, una al costat de l'altre, Aquestes singulars construccions són de pedra seca reforçades amb morter, i aprofiten el desnivell natural del terreny per a la seva estructura. Presenten murs de pedra, tancats amb una petita volta de mig punt, que acaba en forma d'arc.
    Les mides d'una de les barraques són 2,40 m per 2,20 m de diàmetre exterior, 1,70 m d'alçada interior i la porta de 2,20 m per 1,70 m. Les de l'altra són: 3,20 m per 2,70 m de diàmetre exterior, 1,90 m d'alçada interior i la porta de 2,70 m per 1,90 m.

Les barraques de pedra seca són l'evidència d'unes pràctiques econòmiques basades en l'explotació de la vinya.
    És molt difícil atribuir a aquestes construccions una cronologia precisa, tot i que es documenten entre mitjans del segle XVIII i mitjans del XIX, durant l'expansió de la vinya a Catalunya, abans de l'arribada de la plaga de la fil·loxera. Les seves principals funcions eren de refugi, tant de persones com d'animals de càrrega, i de magatzem d'eines. Les barraques són construïdes amb la tècnica de pèdra seca d'aproximació de filades, on les pedres es van sobreposant horitzontalment i amb un lleuger pendent. La filada superior s'inclina cap a l'interior, creant anelles de pedra de radi decreixent fins a la cúpula, que es tanca amb lloses.