Balma de les Heures
Perafita

Sector nord-est del terme municipal
    A 1350 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 14'250.

Normes Subsidiàries de Perafita. 1991.
    Jordi Compte i Marta Homs

La balma de les Heures es troba situada a uns centenars de metres al sud de la masia la Bauma, al nord del terme municipal. S'obre en el llit del torrent de Cogullers, excavada en roques calices amb els entorns recoberts d'un espès bosc. Té unes dimensions de 60 metres de llarg, uns 15 metres de profunditat i 3 metres d'alçada i està orientada al sud-oest. La balma és una zona d'interès natural formada per comunitats de degotalls d'aigües calcàries (Adiantion), caracteritzades per una petita falguera, la capil·lera (Adiantum capillus-veneris) que es troben a les parets regalimoses de la balma i constitueixen un hàbitat d'interès comunitari prioritari per la fragmentació de la seva àrea de distribució i la seva vulnerabilitat (segons la legislació europea en la matèria: codi 7220, Vegetació de degotalls d'aigües carbonatades formadores de toves calcàries).
    Aquests hàbitats d'interès comunitari, malgrat la seva petita extensió i significació paisatgística, tenen una gran importància científica per a la conservació de la biodiversitat.

La balma de les Heures també és una zona d'interès arqueològic ja que s'hi trobaren diversos fragments de ceràmica del Bronze Final.

Criteris d'ordenació del territori i paisatge del Lluçanès, Consorci per a la promoció dels municipis del Lluçanès, 2005 (inèdit).