Balma de Garet
Lluçà

Sector sud del terme municipal
    A 850 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 14'700

Únicament es conserva un dels murs que tancava l'habitatge.
    Jordi Compte i Marta Homs

La balma del Garet està situada uns metres al nord-oest de la masia del Garet, en una raconada al nord-est de cal Burgès, tot i que en un nivell inferior. Es tracta d'una balma allargada orientada al sud-oest, d'uns 20 metres de llargada i amb una profunditat màxima d'uns 5 metres i una alçada que en alguns punts supera els 3 metres. Pel costat sud, la balma queda tancada per un mur de maçoneria de pedra que recorre un tram important de la balma, aproximadament d'uns 12 metres, formant un espai tancat a l'interior, al qual només s'accedeix pel costat nord. En el mur, parcialment arrebossat, hi ha una finestra a l'extrem esquerra emmarcada amb pedra treballada i llinda de fusta. Tant a un costat com a l'altre del mur i també a l'interior, la balma presenta nombrosos encaixos picats a la roca, la majoria de forma rectangular, i a la plataforma superior de la balma hi ha picada una regata que desvia l'aigua en cas de pluja. Uns metres al sud-oest de la balma hi ha una altra balma, de menors dimensions, a l'interior de la qual hi ha una font, actualment inaccessible per l'espessa vegetació que hi ha crescut davant.

La balma del Garet es troba documentada en el cadastre de les cases de Lluçà de l'any 1716 amb el nom de la Balma. Anteriorment a aquesta data era coneguda com la balma del Burgès ja que pertanyia a la propera masia de cal Burgès i modernament va agafar el nom de balma del Garet.