El Garet Lluçà

Osona
Sector sud del terme municipal
A 700 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 14'700

Coordenades:

42.04642
2.03673
420282
4655379
08109-42
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
XX
Bo
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. Cad: 08108A018000150000BA
Jordi Compte i Marta Homs

El Garet està situada en un punt lleugerament elevat enmig d'una zona de camps al nord-oest del pantà de Garet i al sud-est de la Casanova de Lluçà.
Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis amb un volum adossat a l'oest dedicat a usos agropecuaris. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra amb cantonades delimitades amb maó i coronada amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
La façana principal, orientada al sud, mostra una disposició d'obertures simètrica. A la planta baixa hi ha un portal d'arc rebaixat emmarcat amb maó i una finestra emmarcada amb maó a cada costat. Just sobre el portal hi ha un carreu quadrat integrat al mur amb la inscripció "ANY 1926 PERE GARET I FONT" junt amb una creu i l'anagrama IHS. A nivell de primer pis hi ha tres finestres emmarcades amb maó. A l'esquerra de la façana hi ha el volum adossat, que comparteix teulada amb el principal i que en aquesta façana està format amb grans obertures sustentades amb pilars de maó.
La façana est conté únicament una porta emmarcada amb maó a la planta baixa i una finestra emmarcada amb maó al primer pis.
La façana nord, parcialment coberta d'heura, conté a nivell de planta baixa una porta i una finestra emmarcades amb maó, i al primer pis tres finestres emmarcades amb maó. A la part dreta hi ha el volum adossat, que en aquesta façana conté un gran portal d'arc rebaixat emmarcat amb maó a la planta baixa i una porta d'arc rebaixat emmarcada amb maó al nivell superior.
La façana oest es troba dominada pel volum adossat, que en aquesta façana no conté obertures a nivell de planta baixa i queda totalment oberta al nivell superior, quedant sustentat amb pilars de maó.
Al límit sud-oest de la petita esplanada que s'estén davant la façana principal hi ha una estructura bastida amb murs de maçoneria de pedra, amb cantonades delimitades amb carreus treballats i obertures emmarcades amb maó.

El Garet apareix per primera vegada com a casa habitada dins la parròquia de Lluçà l'any 1928. Sobre el portal principal de la masia es conserva un carreu amb la data de 1926 inscrita.

BACH, Mn. Àngel (2003). Engrunes de l'arxiu parroquial de Santa Maria de Lluçà. Parròquies del Lluçanès.
Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació. Lluçà. 2007.