El Garet
Lluçà

Sector sud del terme municipal
    A 700 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 14'700

Jordi Compte i Marta Homs

El Garet està situada en un punt lleugerament elevat enmig d'una zona de camps al nord-oest del pantà de Garet i al sud-est de la Casanova de Lluçà. Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis amb un volum adossat a l'oest dedicat a usos agropecuaris. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra amb cantonades delimitades amb maó i coronada amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior. La façana principal, orientada al sud, mostra una disposició d'obertures simètrica. A la planta baixa hi ha un portal d'arc rebaixat emmarcat amb maó i una finestra emmarcada amb maó a cada costat. Just sobre el portal hi ha un carreu quadrat integrat al mur amb la inscripció "ANY 1926 PERE GARET I FONT" junt amb una creu i l'anagrama IHS. A nivell de primer pis hi ha tres finestres emmarcades amb maó. A l'esquerra de la façana hi ha el volum adossat, que comparteix teulada amb el principal i que en aquesta façana està format amb grans obertures sustentades amb pilars de maó. La façana est conté únicament una porta emmarcada amb maó a la planta baixa i una finestra emmarcada amb maó al primer pis. La façana nord, parcialment coberta d'heura, conté a nivell de planta baixa una porta i una finestra emmarcades amb maó, i al primer pis tres finestres emmarcades amb maó. A la part dreta hi ha el volum adossat, que en aquesta façana conté un gran portal d'arc rebaixat emmarcat amb maó a la planta baixa i una porta d'arc rebaixat emmarcada amb maó al nivell superior. La façana oest es troba dominada pel volum adossat, que en aquesta façana no conté obertures a nivell de planta baixa i queda totalment oberta al nivell superior, quedant sustentat amb pilars de maó. Al límit sud-oest de la petita esplanada que s'estén davant la façana principal hi ha una estructura bastida amb murs de maçoneria de pedra, amb cantonades delimitades amb carreus treballats i obertures emmarcades amb maó.

Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals (Pla Especial Urbanístic 2014).

El Garet apareix per primera vegada com a casa habitada dins la parròquia de Lluçà l'any 1928. Sobre el portal principal de la masia es conserva un carreu amb la data de 1926 inscrita.