Balma dels Racons Lluçà

Osona
Sector oest del terme municipal
A 5300 metres per pista asfaltada i pista forestal de la carretera C-154, punt quilomètric 37'200

Coordenades:

42.05164
2.0142
418424
4655980
08109-105
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
XVIII
Regular
Alguns dels murs adossats al volum principal es troben derruïts.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. Cad: 08108A015000080000BX
Jordi Compte i Marta Homs

La balma dels Racons està situada en una raconada dins la vall de la riera de Merlès, sota la carena de Codoleres i el serrat de Guiau, i al sud-est de cal Tomàs.
Es tracta d'una balma de grans dimensions que conserva una part important de l'habitatge que hi havia construït. La balma principal, orientada a l'oest, sobrepassa els 20 metres de llargada, amb una profunditat aproximada d'uns 5 metres i una alçada que en alguns punts arriba als 5 metres. A l'interior hi ha bastit un habitatge de planta baixa i primer pis amb murs de maçoneria de pedra i amb carreus treballats delimitant les cantonades. Alguns dels murs s'han consolidat recentment i els únics que manquen es troben al costat sud, on s'intueixen algunes estructures adossades a l'habitatge. A nivell de planta baixa, l'habitatge conté un portal emmarcat amb pedra treballada i llinda de fusta i al primer pis, conté tres finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada, dues de les quals amb ampit de pedra. Just a l'extrem superior dret, per sobre el nivell de primer pis, encara hi ha una altra obertura. La balma té picada una regata a pocs centímetres d'on s'inicia el mur per evitar que l'aigua regalimi cap a l'interior de la balma. Pocs metres al nord de la balma hi ha una roca amb dos grans forats buidats a l'interior, d'ús incert.
Uns metres al sud de la balma i seguint la mateixa veta de roca hi ha un segona balma, també de dimensions notables tot i que amb una alçada de poc més de 2 metres. A la part central hi ha quedat la base de diversos murs de maçoneria de pedra i alguns encaixos picats a la roca. Com la balma principal, té el sostre fumat.
Sota la dues balmes es forma una petita vall estreta amb nombrosos blocs de pedra de grans dimensions despresos.

La balma dels Racons es troba documentada en el llistat de cases de la parròquia de Lluçà i sufragànies de 1793, i en canvi no apareix en el cadastre de 1716, pel que s'ha de suposar que és una edificació del segle XVIII.

BACH, Mn. Àngel (2003). Engrunes de l'arxiu parroquial de Santa Maria de Lluçà. Parròquies del Lluçanès.
Cadastro de las casas de Llussà terme de Llussanès (any 1716). Arxiu de la Corona d'Aragó.
Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació. Lluçà. 2007.