Arxiu Parroquial de l'església de Sant Mateu
Vallirana

Carrer de l'Església, 26
    Dins de la rectoria, situada al costat de l'església parroquial de Sant Mateu

XX-XXI
    Bisbat de Sant Feliu de Llobregat - Parròquia de Vallirana
    Adriana Geladó Prat

Arxiu de la parròquia de Sant Mateu, conservat a l'edifici de la rectoria. Es tracta d'un petit arxiu format per un volum reduït de documentació, donada la destrucció que va patir durant la guerra Civil. Està format per la documentació generada per la parròquia des de l'any 1939 i fins a l'actualitat. En concret es conserven els llibres sacramentals de baptismes, matrimonis, confirmació i exèquies de mitjans del segle XX, registres de testaments i consuetes sacramentals (festes) i de fets (dietaris dels rectors). Hi ha les consuetes dels rectors mossèn Casamitjana, mossèn Cañízar i mossèn Capellas. També conserva documentació més recent relacionada amb l'edifici de l'església i amb el patrimoni de la mateixa.

Durant la guerra Civil, l'arxiu parroquial original va ser cremat el mes de juliol de l'any 1936 al pati de la rectoria. Per tant, la major part de la documentació generada entre mitjans del segle XIX (l'any 1851 esdevé parròquia) i l'any 1936 va desaparèixer. Un cop acabada la guerra es restableix el culte religiós a la vila i es torna a iniciar la documentació pròpia de la parròquia.

OLLÉ, Francesc (2014). Episodis de guerra, entorn de pau. La Vallirana dels anys trenta. Vallirana: Nèctar editorial , p. 99. ROIG LLORT, Anna; SIMÓ TARRAGÓ, Manuel (2001). Sant Mateu de Vallirana 150 anys: història i vida d'un poble i d'una parròquia (1851-2001). Vallirana: Parròquia de Sant Mateu, p. 34, 48.