Rectoria
Vallirana
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Edifici reformat i envoltat de jardí, adossat a la façana de migdia del temple parroquial. Presenta una planta rectangular, amb la coberta de teula àrab de dues vessants i ràfec de teula. Està distribuït en planta baixa i pis, i compta amb senzilles obertures rectangulars amb els emmarcaments arrebossats. De la façana principal destaca el portal d'accés, protegit per un voladís de teula àrab de dues aigües, i una finestra d'arc de mig punt situada al pis superior. La construcció presenta els paraments arrebossats i pintats.
Història
És probable que en origen, l'edifici fos una antiga masia. Posteriorment fou el lloc de residència dels Vicaris nutuals, que tenien la funció d'atendre l'església. Durant la guerra Civil, l'any 1936 fou saquejada i ocupada per una família (la família Ferrer, que s'ocupaven de les gallines del Patronat, que procedien de la granja avícola de la Casa Nova). En el seu pati es va crear l'arxiu parroquial. En l'actualitat, la rectoria està destinada a despatx parroquial i també s'hi fan classes de catequesi, entre d'altres activitats. Està comunicada amb la capella del Santíssim del temple parroquial. L'edifici està completament reformat, tot i que és molt probable que sigui anterior a la construcció de l'església. Fou reformat entre els anys 1975-1977, segons projecte de l'arquitecte César Martinell.
Bibliografia
OLLÉ, Francesc (2014). Episodis de guerra, entorn de pau. La Vallirana dels anys trenta. Vallirana: Nèctar editorial, p. 97-100. ROIG LLORT, Anna; SIMÓ TARRAGÓ, Manuel (2001). Sant Mateu de Vallirana 150 anys: història i vida d'un poble i d'una parròquia (1851-2001). Vallirana: Parròquia de Sant Mateu, p. 13, 48, 88, 104. SAURET I CATASUS, Jaume; GONZÁLEZ MORENO-NAVARRO, Manuel (1989). Vallirana. Dades històriques (904-1900). Homes, fets i gents. Vallirana: Amics de Vallirana, p. 107.